Drie Haagse mode-ondernemingen delen de ambitie om de gebruiksduur van kleding te verlengen en daarmee de milieu-impact van de kledingindustrie te verlagen. Ze ontwierpen een duurzame kledingcollectie die zij nu verhuren. Lieke van Schouwenburg van Masterpiece: “We hebben alledrie een eigen bijdrage in de keten.”
Lees meer over dit circulaire projectIn de Stadswormerij in Amersfoort zetten duizenden compostwormen voedselresten om in compost om de bodem te verbeteren: vermicompost. Wormencompostering is een oplossing om de voedselkringloop lokaal rond te krijgen.
Lees het praktijkverhaalWaste Works ontwikkelde een buffertrottoir in Zuidplas om wateroverlast tegen te gaan. Het trottoir is gemaakt van duurzame en circulaire materialen en via het kratsysteem onder de tegels kan regenwater langzaam de aarde in stromen.
Lees meer over deze circulaire oplossingHet Nederlandse Easy Housing timmert met dit circulaire concept hard aan de weg in opkomende economieën. Het eerste huis is inmiddels gebouwd in Mozambique en nog dit jaar volgen er meer. Directeur Wolf Bierens vertelt over hoe hij de woningmarkt van deze opkomende economieën bestormt.
Meer informatieSinem Tuncer zet zich in tegen onnodige vernietiging in de cosmetica-industrie. Het Versnellingshuis Nederland circulair! en het Groene Brein dachten met haar mee en brachten haar in contact met de juiste partijen. Nu bloeit haar website Arkive en verspreidt ze haar boodschap met succes.
Lees het praktijkverhaalDe werkelijke impact van producten meet Nationale Nederlanden met de schaduwprijs. Daarin nemen zij álle kosten van een product mee, ook de kosten van de milieu-impact. In hun zoektocht naar een geschikte verf liep het Facility Management van Nationale Nederlanden met hulp van Het Versnellingshuis tegen de verfpoeder van RAW Paints aan. Deze verf bevat geen toevoegingen en pesticiden en water wordt pas ter plekke met het product gemengd.
Lees het praktijkverhaalDe Nederlandse sierteeltsector heeft verreweg het grootste aandeel in de wereldhandel. Het verduurzamen van deze sector vergt samenwerking tussen de verschillende partijen in de keten. Of hier draagvlak voor is? Dat is de vraag die we onderzoeken met dit Moonshot-project.
Meer informatieOm de klimaatdoelen te halen, komen er steeds meer windmolenparken. Wat als die het einde van hun levensduur hebben bereikt? Zijn de vrijkomende materialen dan geschikt voor hergebruik? Typisch een kwestie voor een Moonshotproject, bedoeld om een hele sector verder te helpen naar circulariteit.
Meer informatieDe Nederlandse start-up Caffe Inc. weet dankzij een speciale extractietechniek olie en kleurstof uit koffiedik te halen. Het blijkt dat de kleurstof goed te gebruiken is om kleding te verven. “Vanuit de textielindustrie is hiervoor veel interesse”, zegt mede-oprichtster Josephine Nijstad.
Meer informatieAls enkele schakel in een complexe keten bleek het lastig voor interieurbouwer Fiction Factory om te verduurzamen. Dankzij de subsidie circulaire ketenprojecten van RVO kon Fiction Factory een pilot opstarten.
Meer informatiePraktijkverhaal: Candy Converters maakt circulaire confetti die je zelfs op kunt eten.
Meer informatiePraktijkverhaal: Klimmen in de natuur is prachtig, maar niet altijd even milieuvriendelijk. Clean Climber brengt daar verandering in.
Meer informatiePraktijkverhaal: Remade in Holland geeft scootmobielen een langer leven dankzij remanufacturing.
Meer informatieDoe inspiratie op, leer van ondernemers die je voorgingen en leg contact: bekijk de Best Practices van onze community members
Meer informatiePraktijkverhaal: "Ik was op zoek naar manieren om het werk en het bedrijf weer écht leuk te maken"
Meer informatiePraktijkverhaal: het is vaak behoorlijk ingewikkeld om de financiering rond te krijgen, omdat financiers nog weinig ervaring hebben met circulaire ondernemingen
Meer informatieDCTV werkt aan een circulaire textielketen. Door ondernemers met circulaire ambities bij elkaar te brengen, ontstaan nieuwe samenwerken. Want circulair ondernemen kun je niet alleen.
Meer informatiePraktijkverhaal: KrijgdeKleertjes is hét ruilplatform voor kinderkleding en speelgoed. Ada Franse vertelt hoe haar initiatief nieuw kopen overbodig maakt.
Meer informatie