"Van sportkleding kun je sportkleding maken"

Een enorme hoeveelheid Nederlandse sportkleding komt al na kort gebruik bij het restafval terecht. Een verspilling van grondstoffen en slecht voor het milieu, vindt circulair ondernemer Josse Kunst van CuRe Technology. “Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om betrokkenheid van sporters.”

Nieuwe grondstoffen

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders beoefenen een teamsport. Ze dragen clubtenues en vaak ook trainingshesjes van polyester. Deze kledingstukken komen van ver en zijn gemaakt van nieuwe grondstoffen. Meestal worden ze, nog voordat ze zijn versleten, vervangen als de hoofdsponsor of kledingleverancier verandert.

Van sportkleding naar sportkleding

Het project Sustainable Production of Recycled Team Shirts (SPORTS) brengt daar verandering in. Bedrijven uit de keten van sportkleding werken daarin samen om verspilling tegen te gaan. Josse Kunst: “We proberen aan te tonen dat je sportkleding kunt maken van sportkleding. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om engagement (betrokkenheid) van sporters. Zij zien het effect van inzameling en hergebruik.”

Duwtje in de rug

SPORTS ontving de subsidie Circulaire ketenprojecten van RVO. “Een mooie subsidie voor circulaire initiatieven”, zegt Kunst. “Innovatie en een ketensamenwerking opzetten kost veel geld. De subsidie van RVO geeft bedrijven, zeker de kleinere, het duwtje in de rug dat ze nodig hebben.”

Bedrijven vullen elkaar aan

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten de samenwerkende partijen minstens 3 rollen spelen in een product- of materiaalketen. In SPORTS zamelt het bedrijf CIRCULR. gebruikte kleding in bij sportclubs. Textile4Ever sorteert en verwerkt die als basis voor recycling. CuRe Technology ontwikkelt de recyclingtechniek om daarvan een grondstof te maken voor garen. En tot slot maakt Optima Textiles het breisel waarvan nieuwe sportkleding is te maken. Zo kunnen mensen aan teamsport doen zonder het milieu onnodig te belasten.

Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Wilt u net als CuRe Technology samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wilt u daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie Circulaire ketenprojecten kan u daarbij ondersteunen.

RVO voert de Subsidie Circulaire Ketenprojecten uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De regeling is opgezet samen met het Versnellingshuis Nederland circulair! Jaarlijks opent RVO de subsidieregeling om MKB-ondernemers de kans te geven om met hun keten circulaire projecten te realiseren in de product- of materiaalketen.

Lees meer en ontdek of deze subsidie interessant voor jou is via Subsidie Circulaire ketenprojecten (rvo.nl)

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren