Bekers circulair inkopen

Het idee om iets te doen tegen wegwerpbekers ontstond 4 jaar geleden. “We vernamen dat het Rijk jaarlijks 85 miljoen koffiebekers wordt verbrand en wij dachten ‘Dit kan zo niet langer’. Aan het woord is Michael van der Meer van PHI Factory. “Tegelijk zagen we de belangstelling bij organisaties toenemen om bekers circulair in te kopen.”

KoffiebekerPact: hele keten circulair

Circulair koffiebekers inkopen, is niet eenvoudig. De hele keten is daarvoor nodig. Van bekerfabrikanten en -leveranciers, tot inkopers en afvalverwerkers. PHI Factory nam met Facility Management Nederland het voortouw. Het deed een oproep binnen het eigen netwerk om alle partijen te verenigen in een KoffiebekerPact. Van der Meer: “Inmiddels spannen 67 organisaties zich in voor de meest circulaire oplossing.”

Laagdrempelig Moonshot-project

Samenwerken met 67 partijen vraagt om een onafhankelijke regisseur. Het KoffiebekerPact consortium benaderde Het Versnellingshuis om deze regie te financieren via een Moonshot-project. Het Versnellingshuis stimuleert circulair ondernemen. In de Moonshot-projecten proberen partijen hun keten circulair te maken met ketenregie. “De regeling is laagdrempelig”, zegt Van der Meer. “We gebruikten hun ondersteuning en kennis voor onderzoek naar de meest duurzame, circulaire oplossingen. Ook organiseerden we bijeenkomsten waarin partners kennis deelden. Zo vond afstemming binnen de keten plaats.”

Onderzoek naar milieu-impact

PHI Factory onderzocht de productie, het gebruik en de verwerking van verschillende herbruikbare koffiebekers. Het leverde een bijzonder resultaat op. “Lichte bekers van polypropyleen hebben de laagste milieu-impact bij de productie.” Maar als we ook kijken naar de levensduur dan liggen de materialen dichter bij elkaar. Dan is het vooral belangrijk hoe de bekers schoongemaakt worden. Van der Meer: “Herbruikbare bekers zijn uiteindelijk goedkoper en duurzamer dan wegwerpbekers. Je hebt er namelijk minder nodig. Al na één jaar heb je de kosten terugverdiend.”

Verbod op wegwerpbekers

De onderzoeksresultaten zijn belangrijk voor alle inkopers. Vanaf januari 2024 zijn wegwerpbekers namelijk verboden. “Hoewel dit verbod nu niet wordt gehandhaafd, kiezen steeds meer organisaties voor herbruikbaar. Dankzij het Moonshot-project lieten wij zien wat de winst is voor het milieu en de portemonnee. Daarmee droegen we bij aan een circulaire beweging in de keten.”

Meer informatie

Versnellingshuis Nederland Circulair! – Circulaire ketens.