• Praktijkverhalen
  • Ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen zorgt voor optimaal hergebruik van bouwmaterialen

Ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen zorgt voor optimaal hergebruik van bouwmaterialen

Een groep bedrijven werkt samen in het project ‘Circulaire Bouwstromen’. Projectcoördinator van sloop- en infraprojecten Arnoud Koot doet mee namens aannemer Markus BV. “Het doel van het project is om het hergebruik van bouwmaterialen bij renovatie- en nieuwbouw te vergroten.”  Het project krijgt ondersteuning van de Subsidie Circulaire Ketenprojecten. 

Tijdens sloopprojecten komen bouwmaterialen vrij. “In het project ‘Circulaire Bouwstromen’ komen partijen samen om daar slim mee om te gaan”, vertelt Arnoud Koot. “Bouwadviseur Building Changes heeft het project mede opgezet en begeleidde het proces. En zo ontstond nieuwe keten. Ingenieursbureau IDDS maakt een overzicht van de bouwmaterialen in gebouwen, Markus BV sloopt en demonteert, ingenieursbureau Nebest controleert de materialen op kwaliteit, constructeur IMD maakt de constructieberekeningen en Planalogic helpt met circulair ontwerpen.”  

Deuren en kranen oogsten

Een praktijkvoorbeeld van het project is de sloop van 630 woningen in de Zaanstreek. Hier gaat woningbouwcorporatie Parteon nieuwbouw realiseren. Bouwmaterialen uit de oude woningen worden verzameld en zoveel mogelijk hergebruikt in de nieuwbouwprojecten van Parteon. “Het echte oogsten moet nog beginnen”, vertelt Koot. “Pas bij de sloop worden de meeste bouwmaterialen teruggewonnen. De onderhoudsafdeling van Parteon komt al wel naar de bouwplaats om bijvoorbeeld deuren, kranen, dakpannen en toiletpotten te verzamelen.”  

App voor herbruikbaar materiaal

Anders dan soortgelijke projecten streeft Circulaire Bouwstromen naar zoveel mogelijk hergebruik op dezelfde plek. Om dat te bereiken, proberen de deelnemers vraag en aanbod op tijd bijeen te brengen. Koot: “We weten welke gebouwen gesloopt worden en welke bouwmaterialen daarbij vrijkomen. Het is belangrijk dat we die kennis delen met opdrachtgevers en architecten vóórdat de bouwplannen zijn gemaakt. Anders blijven de materialen onbenut.” Daarom ontwikkelt Circulaire Bouwstromen een Quickscan: een app die inzicht geeft in de herbruikbare materialen van bestaande gebouwen. “Straks kun je van elk adres de basisgegevens van een pand zien. Zo kunnen we opdrachtgevers adviseren welke panden bij sloop geschikt zijn voor het oogsten van materialen.” 

“De Subsidie Circulaire Ketenprojecten heeft het project Circulaire Bouwstromen versneld.” – Arnout Koot, Markus BV 

Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Volgens Koot heeft de subsidie van RVO het project versneld. “Het stelde ons in staat om aanvullende onderzoeken te doen voor onze opdrachtgever.”  
RVO voert de Subsidie Circulaire Ketenprojecten uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Jaarlijks opent RVO de subsidieregeling om MKB-ondernemers de kans te geven om met hun keten circulaire projecten te realiseren in de product- of materiaalketen. Denk hierbij aan een circulair product, dienst of business model. Werk jij met jouw keten aan circulaire projecten? Lees meer en ontdek of deze subsidie interessant voor jou is.

Bekijk de subsidie Circulaire ketenprojecten

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren