Het aantrekken van voor circulaire activiteiten financiering kan best een uitdaging zijn. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om voldoende voorkennis te hebben. Zodat jij weet waar je naar op zoek bent.
Het aantrekken van voor circulaire activiteiten financiering kan best een uitdaging zijn. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om voldoende voorkennis te hebben. Zodat jij weet waar je naar op zoek bent.
Het juiste type financiering hangt af onder meer af van het type circulair businessmodel en de ontwikkelingsfase van de organisatie. We onderscheiden drie type financiering:
Deelneming: in een deelneming verstrekt een financier kapitaal in ruil voor een aandeel in het bedrijf
Lening: een financier verstrekt kapitaal in de vorm van een lening die de ontvanger in termijnen of in zijn geheel, inclusief rente, op een afgesproken moment moet terugbetalen.
Publieke financiering: de overheid biedt diverse financiële instrumenten en regelingen.
Wist je dat de Kamer van Koophandel tools biedt voor een financieel plan? Dat maakt het opstellen makkelijker. Druk op de knop hieronder voor meer informatie.
Een zakelijke lening of een familiefonds: financieringen zijn er in verschillende vormen en maten. Deze tool geeft je een overzicht van alle soorten én kun je een filter toepassen zodat jij de juiste vindt.
De projectgroep Risk, bestaande uit o.a. experts van Rabobank, ABN AMRO, ING, Triodos en Invest-NL, is afgelopen jaar aan de slag gegaan om door een ‘circulaire bril’ naar financiering van circulaire ondernemers te kijken. Zij hebben hiervoor een generieke, publiekelijk beschikbare tool ontwikkeld waarmee de kansen en risico’s van circulair ondernemen beter kunnen worden ingeschat: de Circular Risk Scorecard (CRS).
Of je je nu afvraagt wat je uurtarief moet zijn of een verzekering wil regelen: de KVK Financieringsdesk is er voor alle ondernemers met vragen over geldzaken en geef jou een up-to-date advies.
Door te innoveren, investeren en internationaliseren zijn de De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM's) de regionale aanjagers van innovatie- en concurrentiekracht. Meer weten over financiering bij jou in de regio?
Je kans vergroten om financiering aan de trekken? In Nederland zijn er diverse groeiprogramma's. Met zo'n programma kun je als bedrijf begeleiding krijgen in het aanscherpen van je business- en financieringsplannen.
De overheid ondersteunt organisaties om de omslag te maken naar circulair ondernemen. Dat doet zij bijvoorbeeld met subsidies, leningen en fiscaal voordeel. RVO biedt een overzicht van de meest relevante regelingen voor circulair ondernemen.
Als circulaire ondernemer kom je ook in aanmerking voor reguliere ondersteuning, bijvoorbeeld voor innovatie en onderzoek. Neem dus ook vooral een kijkje op de Subsidie- en Financieringswijzer van de RVO.