Ketendoorbraakprojecten

In deze fase is er al een bestaand consortia van ketenpartners, een ondertekend ambitiedocument en Plan van Aanpak om te komen tot een circulaire keten. Hier brengen de betrokken partijen het plan richting de circulaire sector in uitvoering.

Gezamenlijk werken de partijen aan het wegnemen van belemmeringen. En werken ze toe naar de juiste condities om uiteindelijk te komen tot investeringen in haalbare businesscases. Door bijvoorbeeld bijeenkomsten te organiseren, ketenafspraken te maken, standaarden op te stellen en pilots uit te voeren. Allemaal gericht op de stap naar de volgende fase: marktintroductie. Aan de hand van een aantal criteria ondersteunt Het Versnellingshuis in ketenregie.

Achtergrondinformatie Ketendoorbraakprojecten

Meer weten over Ketendoorbraakprojecten, hoe deze zijn ontstaan en wat de criteria zijn om in aanmerking voor ondersteuning te komen? Download de instructie.

Download meer informatie over Ketendoorbraakprojecten

Ketendoorbraakproject 1: Bouwen met staal

Staal is een van de materialen met een hoge CO2–uitstoot in de bouw; namelijk 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daar gaat het consortium die aan de slag gaat met dit Ketendoorbraakproject iets aan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan: minder materiaalgebruik, levensduurverlenging, hergebruik en toepassing van gerecycled staal.

Lees meer
Werkbouwplaats met staal

Ketendoorbraakproject 2: Circulaire vloerbedekking

Meer dan 30 producenten, groothandelaren, interieurbedrijven en verwerkers zetten zich samen in om de vloerbedekkingsketen in 2030 voor minstens 50 procent circulair te maken. Samen zorgen zij in dit project voor een werkend systeem voor de inzameling en circulaire verwerking vóór het einde van 2026.

Lees meer
Shot van boven vrouw met laptop en koffie in geel tshirt

Ketendoorbraakproject 3: Circulair plaatmateriaal

Plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de meubel- en interieurbouwsector in Nederland, van meubels tot wandbekleding en vloeren. Helaas zorgen de productie, het transport en de verwijdering ervan voor veel CO2-uitstoot en afvalproblemen. De CO2-voetafdruk is hoog. De partijen in dit ketendoorbraakproject gaan hier structureel verandering in brengen.

Lees meer
Houten platen van de zijkant

Ketendoorbraakproject 4: Circulair textiel

Koplopers uit vier regio’s zetten zich in om de transitie naar een circulaire textielindustrie te versnellen. Ze werken samen onder de vlag van Dutch Circular Textile Valley (DCTV). Samen zorgen ze voor een circulaire textiel innovatieagenda voor Nederland door onder meer het netwerk te vergroten, innovaties nationaal en internationaal te identificeren en de juiste ondersteuning te bieden om tot schaal te komen.

Lees meer
Circulair_textiel

Dien een voorstel in voor een Ketendoorbraakproject

Heb jij met andere partners een voorstel voor een Ketendoorbraakproject? Of heb je een initiatief en wil je eerst toetsen of het in aanmerking komt voor ondersteuning? Laat je gegevens via het formulier hiernaast achter.

Dien een Ketendoorbraakproject in
Grafische afbeelding lamp

Kunnen we je helpen?

Niet gevonden wat je zocht? Stel ons jouw vraag en we helpen je op weg.

Neem contact met ons op
Alwin Roest VNO-NCW

Kijk webinar terug: ondersteuning ketensamenwerking

Speciaal voor mkb-ondernemers met circulaire ambities in de keten organiseerde Het Versnellingshuis een webinar over Ketendoorbraakprojecten tijdens de Week van de Circulaire Economie 2024. Bekijk de video hieronder terug:

Marloes Gerritsen van het Versnellingshuis aan de presentatietafel