• Circulaire ketens

Circulaire ketens

Om de circulaire economie te bereiken moeten ook de complexe ketens ingrijpend veranderen. Dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Waarin activiteiten rondom organiseren van ketens, samenwerking, nieuwe businessmodellen én gedragsbeïnvloeding van mens en bedrijf nodig zijn. Hoe het Versnellingshuis circulaire ketensamenwerkingen stimuleert ontdek je hier.

Wat zijn circulaire ketenprojecten?

Dit zijn projecten waarbij bedrijven in samenwerking een product, proces, dienst of businessmodel meer circulair ontwerpen, produceren of organiseren. Met als doel: minder grondstoffen verbruik en minder CO2 wordt uitstoot.

De praktijk laat zien dat bedrijven alleen structurele circulaire oplossingen in een keten kunnen realiseren, als dat in samenwerking gebeurt met andere partijen in de keten. En dat gaat niet vanzelf.

Van verkenning tot realisatie

Het Versnellingshuis helpt ketens sneller te verduurzamen op weg naar de circulaire economie. Dat betekent dat onze experts meedenken. Dat we ons netwerk inzetten om de juiste personen erbij te betrekken. En dat we bemiddelen tussen partners of nieuwe partijen zoeken om bij te dragen. De lessen uit deze projecten gebruiken we voor nieuwe transities of dienen als voorbeeld voor vergelijkbare ketens.

Het Versnellingshuis ondersteunt in ketenregie: vanaf de verkenning tot aan de realisatie van de projecten in de markt. Dat doen we voor de volgende fases:

Benieuwd wat er per fase bij komt kijken? Bekijk het overzicht hieronder.

Bekijk het stroomschema voor Circulaire ketenprojecten

Moonshotprojecten

Het Versnellingshuis selecteert ieder jaar vijf complexe ketens om samen met ondernemers de keten te helpen veranderen. Om de circulaire economie te bereiken moeten de complexe ketens immers veranderen. En dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Dit soort projecten noemen we Moonshots.

Meer lezen over Moonshotprojecten

Ketendoorbraakprojecten

In deze fase is er al een bestaand consortia van ketenpartners, een ondertekend ambitiedocument en Plan van Aanpak om te komen tot een circulaire keten. Hier brengen de betrokken partijen het plan richting de circulaire sector in uitvoering.

Gezamenlijk werken de partijen aan het wegnemen van belemmeringen. En werken ze toe naar de juiste condities om uiteindelijk te komen tot investeringen in haalbare businesscases. Door bijvoorbeeld bijeenkomsten te organiseren, ketenafspraken te maken, standaarden op te stellen en pilots uit te voeren. Allemaal gericht op de stap naar de volgende fase: marktintroductie. Aan de hand van een aantal criteria ondersteunt Het Versnellingshuis in ketenregie.

Meer lezen over Ketendoorbraakprojecten

Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Jaarlijks opent RVO de Subsidie Circulaire Ketenprojecten. Deze subsidie biedt mkb-ondernemers de kans om met hun keten circulaire projecten te realiseren in de product- of materiaalketen. Denk hierbij aan een circulair product, dienst of businessmodel. Werk jij met jouw keten aan circulaire projecten? Lees meer en ontdek of deze subsidie interessant voor jou is.

Meer lezen over de subsidie

Kunnen we je helpen?

Niet gevonden wat je zocht? Stel ons jouw vraag en we helpen je op weg.

Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte

Meld je voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, handige tools en inspirerende events.

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren