Kleinere pakketten

Online winkelen zorgt elk jaar voor 85 miljoen kilo aan karton, papier en plastic. Thuiswinkel.org zet zich in om het afval te verminderen. “We moedigen webwinkels aan om onnodig verzendmateriaal te beperken”, zegt projectmanager Duurzaamheid Irene Jonkman. “Bijvoorbeeld door pakketten kleiner te maken.”

Een circulaire oplossing

Een mooie, duurzame oplossing is herbruikbare verpakkingen. “Begin 2023 bespraken we dit met onze leden”, zegt Jonkman. “Er was interesse voor een circulaire oplossing. Daarna zochten we passende ondersteuning. We vroegen een Moonshotproject aan bij het Versnellingshuis Nederland Circulair.”

Eerst bouwen aan onderling vertrouwen

Een Moonshotproject helpt een dienst of proces in een sector of keten circulair te maken. Dit kan alleen als partijen uit de hele keten samenwerken. Jonkman: “Het gaat niet alleen om webwinkels. Ook vervoerders en verpakkers wilden we aan tafel hebben. Een samenwerking in de keten is nodig voor succes. We hebben ook concurrenten van elkaar samengebracht. Ze waren bereid om best practices te delen en van elkaar te leren.”

Uitdagingen onderzoeken

Voor het Moonshotproject schetsten de partners de huidige situatie. Ze kijken ook naar circulaire scenario’s. “Hoe zorg je dat consumenten hun verpakkingen terugsturen? Hoe ga je om met de extra kosten? Dit soort uitdagingen onderzoeken we in toekomstige pilots.”

Neutrale initiatiefnemer

“De belangrijkste mijlpaal van het project is dat ketenpartners elkaar vinden in het consortium dat is opgericht”, zegt Jonkman. Ze delen belangrijke informatie en leerpunten, zoals eigen onderzoeken en informatie uit proefprojecten. Ook komt samenwerking van de grond. Het Moonshotproject heeft de beweging in gang gezet. “Het heeft toegevoegde waarde bij sectorbrede vraagstukken waar niet één eigenaar is. Thuiswinkel.org kon het initiatief nemen als verbindende partij en nam de ketenregie op zich. Dat maakt het makkelijker voor andere partijen om mee te doen.”