"Met onze unieke technologie recyclen we luiers"

Ongeveer 8% van al het restafval bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal. Hoe mooi is het als we die grondstoffen inzetten voor nieuwe hoogwaardige producten? Diaper Recycling Europe ontwikkelde hiervoor een technologie. De 1e pilots laten zien dat deze technologie werkt.

Waardevolle grondstoffen

Per jaar gooien we in Nederland ongeveer 360 miljoen kilo luiers en incontinentiemateriaal weg. Daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren als houtvezels, plastics en SAP’s (super absorberende polymeren). Recycling zou een duurzame oplossing zijn. Ook om een groot deel van de CO2-uitstoot te vermijden die vrijkomt bij de verbranding van luiers en incontinentiemateriaal.

Unieke technologie

Recycling van luiers en incontinentiemateriaal is niet eenvoudig. “Vooral de SAP’s maken het lastig”, zegt Edwin Verhoef, oprichter van Diaper Recycling Europe. “Het zijn korrels die in een gel veranderen en daarmee vocht vasthouden. Wij hebben een unieke technologie ontwikkeld waarbij de SAP’s de urine en het water loslaten. Zo winnen we houtvezels en plastics terug op hoogwaardige manier.”

Succesvolle pilot

Diaper Recycling Europe heeft de technologie al met succes getest in het lab. Afgelopen zomer deed het bedrijf een 1e pilot met schoon materiaal doorweekt met water. In het laatste kwartaal van 2024 volgt een proef met gebruikte luiers. “Verloopt die ook naar wens, dan voeren we volgend jaar een grootschalige pilot uit”, zegt Verhoef. “Daarna zijn we klaar om de 1e fabriek te tekenen.”

Contact met Versnellingshuis

Voor innovatieve ondernemers als Verhoef zijn financiële ondersteuning en goed advies zeer welkom. “Voor ons eerdere onderzoek om medicijnen en ziekteverwekkers af te breken, benutten we Topsector Energie (TSE) Industrie Studies. Door deze subsidieregeling ontmoette ik Bart Hellings van het Versnellingshuis Nederland circulair! Hij maakte me wegwijs in regelingen en instanties.”

Matchmaking en advies

Verhoef gaat ook graag in op uitnodigingen voor matchmaking evenementen van het Versnellingshuis. “Zo leren we investeerders kennen”, zegt Verhoef. “En ik profiteer van de persoonlijke begeleiding van Bart. Hij denkt met me mee en kan me op een nieuw spoor zetten. Als innovatief ondernemer kun je zo’n adviseur heel goed gebruiken.”

Meer weten?

Meer informatie over circulaire ketenondersteuning of de TSE-subsidie van het RVO? Onderstaande knoppen helpen je verder.

Meer informatie over circulaire ketenondersteuning
Meer over de TSE Industrie Studies