Moonshotprojecten

Om de circulaire economie te bereiken moeten ook de complexe ketens ingrijpend veranderen. Dat vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Jaarlijks selecteert het Versnellingshuis vijf van die complexe ketens om samen met ondernemers de keten te helpen veranderen. Dit soort projecten noemen we Moonshots.

We starten met een aantal gecommitteerde ketenpartners die de ambitie verder willen uitwerken en het draagvlak binnen de keten verder willen vergroten.

In deze fase wordt een Plan van Aanpak opgesteld voor uitvoering in de volgende fase. De projecten die Het Versnellingshuis kan ondersteunen leveren een aantoonbare bijdrage aan het Nationaal Programma Circulaire Economie.  

Achtergrondinformatie Moonshotprojecten

Meer weten over Moonshotprojecten, hoe deze zijn ontstaan en wat de criteria zijn om in aanmerking voor ondersteuning te komen? Je leest het allemaal in het document hieronder.

Lees meer over Moonshotprojecten

Voor wie is het geschikt?

  • Voor samenwerkende partijen binnen de keten die met een project een substantiële bijdrage leveren aan het Nationaal Programma Circulaire Economie
  • Voor een project dat inzet en betrokkenheid vergt van meerdere bedrijven en organisaties tegelijkertijd
  • Voor projecten die leiden tot doorbraken naar een nieuwe standaard binnen een thema. En daarbij meetbare impact maken in de circulaire economie

Voor wie is het niet geschikt?

  • Ondernemers met een probleem dat niet geldt voor de rest van de keten
  • Ondernemers die een businesscase willen financieren
  • Individuele ondernemers zonder aantoonbaar draagvlak van meerdere schakels en partijen in de keten

Dien een ketenproject voorstel in voor een Moonshot

Werk jij met andere ondernemers aan een transitie in jouw keten of sector die zo complex is dat deze vraagt om een Moonshot-aanpak? Bekijk deze pagina, check of jouw keten in aanmerking komt en dien een voorstel in.

Dien een ketenproject in

Lopende Moonshotprojecten

Stel een vraag over lopende Moonshotprojecten

Heb je een vraag over één van de lopende Moonshotprojecten? Laat het ons weten.

Vul dit formulier in

Veelgestelde vragen

Moonshotprojecten zijn potentiële majeure ketendoorbraken die leiden tot het nieuwe normaal in een gehele keten op weg naar een circulaire economie. Hiervoor is een sectorbrede transitie nodig en moeten alle schakels en partijen in de keten meedoen. Het Versnellingshuis kan deze complexe doorbraakprojecten ondersteunen in de procesaanpak.

1.     Het project draagt bij een de circulaire economie

2.     Het project werkt toe naar een markt gedragen business propositie

3.     Het project is rijp voor een schaalsprong

4.     Het project heeft commitment bij meerdere partijen in de keten

5.     Het project heeft (inter)nationale allure of impact

6.     Het project draagt concreet bij aan de Transitie Agenda

7.     Investeringen zijn nodig om het project te realiseren

8.     Is binnen productgroep uit doelenproces

Daarbij is het belangrijk dat potentiële doorbraakprojecten kunnen rekenen op voldoende steun van de markt en meerdere partijen en schakels in de gehele keten.

Afhankelijk van jouw situatie kun je bij één van de volgende punten terecht:

  1. Heb je wel eens geïnformeerd bij de branchevereniging waar jouw organisatie is aangesloten? Vaak hebben die namelijk stimuleringsprogramma’s, netwerk of focusgroepen die helen om ketens te verduurzamen. Ook met jouw ideeen daarover kun je er terecht.

  2. Ben je MKB-ondernemer en heb je een idee om met de keten een circulair product of dienst te realiseren? Kijk eens naar de subsidie Circulaire ketenprojecten.

  3. Ben je met meerdere partijen en schakels uit de keten bezig met een doorbraak die de potentie heeft om de gehele keten te veranderen naar circulariteit? Is het project schaalbaar, wil de markt het idee overnemen en hierin investeren? Sluit het project aan bij de Transitie Agenda Kunststoffen, Bouw, Consumentenproducten of maakindustrie? Dan is een Moonshot wellicht wat voor jou – dit zijn doorbraakprojecten van circulaire ketens. Hier lees je daar meer over.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Kunnen we je helpen?

Niet gevonden wat je zocht? Stel ons jouw vraag en we helpen je op weg.

Neem contact met ons op

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren