Vragen over circulair ondernemen?

Probeer dan onze chat, of stuur een bericht naar één van onze medewerkers. Nog aan het oriënteren? Bekijk dan hieronder de meest gestelde vragen over circulair ondernemen.

Meestgestelde vragen over circulair ondernemen

1: Wat levert circulair ondernemen op?

Een circulaire benadering kan veel voordelen opleveren voor je onderneming. Door zelf materialen te recyclen, nemen de aanschafkosten voor materialen af en veel gerecyclede producten zijn geschikt om (soms met winst) te verkopen. Daarnaast geloven wij dat een circulaire benadering je onderneming toekomstbestendig maakt.

2: Circulair, duurzaam of klimaatneutraal ondernemen?

We snappen dat die termen verwarrend zijn. Dus helderen we dit direct voor je op: Als je circulair onderneemt, maximaliseer je het hergebruik van grondstoffen en producten. Klimaatneutral ondernemen is gericht op het neutraliseren van de impact op het klimaat en milieu, bijvoorbeeld via het planten van bomen of het beperken van de CO2-uitstoot.

Zowel circulair ondernemen als klimaatneutraal ondernemen zijn een onderdeel van duurzaam ondernemen. Een duurzame onderneming houdt rekening met de balans tussen winst, mensen en de planeet.

3: Wie kan me helpen bij een complex circulair vraagstuk?

Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen bij een circulair vraagstuk. Het Versnellingshuis is er daar één van, maar wij kunnen je ook doorverwijzen naar verschillende experts, onderzoekers, overheidsinstanties en ervaringsdeskundigen.

4: Is er financiële ondersteuning beschikbaar om mijn onderneming circulair te maken?

Het is lastig om dat voor jouw specifieke onderneming te zeggen, maar waarschijnlijk wel. Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor circulaire ondernemers. Die kan je vinden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het vinden van investeerders is ook een optie. Voor meer informatie of tips voor de financiering van je circulaire traject kan je contact met ons opnemen.

5: Waar vind ik andere circulaire ondernemers?

Er zijn heel veel branches en sectoren waar circulair ondernemen relevant is of relevant wordt. Rondvragen in je netwerk is dus altijd een goed idee. Daarnaast vormt Nederland Circulair! een grote community van ondernemers die ervaringen en kennis delen over de circulaire economie. Als je je hier aanmeldt krijg je er gelijk meer dan 4000 sparringpartners bij.

Nog niet genoeg gehad?

Wij vertellen dolgraag over de circulaire economie. Daarom maakten we in samenwerking met Het Groene Brein een kenniskaart. Dit is een online tool met een schat aan informatie over circulair ondernemen.

Meer informatie Meer informatie - Versnellingshuis

Leren van anderen?

Dat kan tijdens de week van de circulaire economie. Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 staat Nederland volledig in het teken van circulair ondernemen.

Meer informatie Meer informatie - Versnellingshuis