Afhankelijk van jouw situatie kun je bij één van de volgende punten terecht:
Heb je wel eens geïnformeerd bij de branchevereniging waar jouw organisatie is aangesloten? Vaak hebben die namelijk stimuleringsprogramma’s, netwerk of focusgroepen die helen om ketens te verduurzamen. Ook met jouw ideeen daarover kun je er terecht.
Ben je MKB-ondernemer en heb je een idee om met de keten een circulair product of dienst te realiseren? Kijk eens naar de subsidie Circulaire ketenprojecten.
Ben je met meerdere partijen en schakels uit de keten bezig met een doorbraak die de potentie heeft om de gehele keten te veranderen naar circulariteit? Is het project schaalbaar, wil de markt het idee overnemen en hierin investeren? Sluit het project aan bij de Transitie Agenda Kunststoffen, Bouw, Consumentenproducten of maakindustrie? Dan is een Moonshot wellicht wat voor jou – dit zijn doorbraakprojecten van circulaire ketens. Hier lees je daar meer over.
Beide zijn circulaire ketenprojecten waarin bedrijven in samenwerking een product, proces, dienst of businessmodel meer circulair ontwerpen, produceren of organiseren. Het verschil tussen Moonshots en Ketendoorbraakprojecten wordt getypeerd door de fase waarin ze zich bevinden.
Moonshots zijn circulaire ketenprojecten in de verkenningsfase. Er is een consortium van bedrijven en sprake van een circulaire ambitie. Deze ambitie moet echter nog verder worden uitgewerkt. Hiervoor moet onderzoek worden gedaan en/of obstakels overwonnen worden, om te komen tot een Plan van Aanpak voor de uitvoering. Deze fase duurt gemiddeld 6 maanden tot 1 jaar.
Ketendoorbraakprojecten zijn circulaire ketenprojecten in de uitvoeringsfase. Er is een gecommitteerde ambitie van ketenpartners en er is een plan van aanpak om deze ambitie te realiseren. Tijdens deze uitvoeringsfase worden de stappen uit het Plan van Aanpak uitgevoerd om bij afronding van het project te kunnen spreken van een circulaire doorbraak en een nieuw normaal in de gehele keten. Deze fase duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar.
Om voor een Ketendoorbraakproject in aanmerking te komen gelden diverse criteria. Bijvoorbeeld moet er sprake zijn van een gecommitteerde uitgewerkte ambitie van ketenpartners en een plan van aanpak hoe daar te komen zodat gestart kan worden met de uitvoering.
Het opstellen van een dergelijk plan van aanpak kan via een Moonshot, maar ook elders in het circulaire landschap plaatsvinden. Eerst een Moonshot doorlopen is dus geen verplichting. Kijk voor alle criteria die gelden om in aanmerking te komen voor ondersteuning via een Ketendoorbraakproject naar de instructie.
De criteria om in aanmerking te komen voor ondersteuning staan beschreven in onderstaande instructies. Hierin staat ook uitgelegd waar een goede aanvraag aan moet voldoen voor indiening.
Nee, de geboden ondersteuning is geen subsidie. Het Versnellingshuis biedt ondersteuning aan een consortium van ketenpartijen door het aanbieden van ketenregie. Hiervoor selecteert het Versnellingshuis, via een transparante procedure, een gespecialiseerde partij die zij opdracht geeft om deze ondersteuning te bieden.
Een aanvraag voor ketenondersteuning via een Moonshot of Ketendoorbraakproject kan alleen ingediend worden door een consortium van ketenpartijen, dat gezamenlijk de ambitie heeft om de keten circulair te maken. Wel kan 1 partij als penvoerder optreden namens het consortium.
De subsidie circulaire ketenprojecten biedt mkb-ondernemers de kans om met hun keten circulaire projecten te realiseren. Denk hierbij aan een circulair product, dienst of businessmodel. Via deze pagina op de website van RVO lees je hier meer over.