Matrassen

Jaarlijks gooien we in Nederland 1,2 miljoen matrassen weg. Tweederde daarvan wordt verbrand, een derde wordt hergebruikt. De matrasketen heeft met steun van het Versnellingshuis een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid (UPV) ontwikkeld, die moet leiden tot de volgende doelen: in 2028 wordt minimaal 75% van het aantal in de handel gebrachte consumentenmatrassen ingezameld en in 2024 wordt 90% van de ingezamelde massa omgezet in op de markt afzetbare recyclaten die in nuttige toepassingen worden gebruikt. Daarvoor creëren we extra capaciteit voor matrasrecycling en ontwikkelen we een matrasetiket dat toont welke materialen er zijn gebruikt voor de productie.

Wat houdt dit Moonshotproject in?

Dit project is gestart in 2018 en bevindt zich momenteel in fase twee: uitvoering. We werken samen met grondstofproducenten, matrasaanbieders, retail, gemeenten, afvalinzamelaars, mechanische-recyclingbedrijven, technologie-ontwikkelaars, onderzoeksinstituten en de branchevereniging. Matrassen is een van de icoonprojecten van de Transitieagenda Consumptiegoederen in het Grondstoffenakkoord.

Meer informatie

Dat de Moonshotfase is afgerond betekent niet dat het circulaire ketenproject is gestopt. De consortiumpartners werken verder aan hun ambitie. Wil je meer informatie over deze Moonshot neem dan contact met ons op.

Een vraag indienen over dit Moonshotproject

Meer achtergrondinformatie over dit project

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren