KoffiebekerPact

Wegwerpverpakkingen worden verleden tijd. Zo mogen bedrijven die aan takeaway doen vanaf 1 juli 2023 geen gratis plastic bekers meer meegeven aan hun klanten. Vanaf 2024 zijn wegwerpverpakkingen ook verboden in de rest van de horeca. Een grote stap tegen plastic afval, waardoor tegelijkertijd meer vraag ontstaat naar een herbruikbaar alternatief. Samenwerkingsverband het KoffiebekerPact onderzoekt dat alternatief, specifiek voor koffiebekers binnen de kantooromgeving.

Wat houdt dit Moonshot-project in?

De partners in het KoffiebekerPact werken aan de duurzaamste koffiebeker. Die moet in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden: de waarde van kostbare grondstoffen blijft behouden, de verwerking gebeurt met zo min mogelijk milieu-impact en duurzaam hergebruik is mogelijk. Deze voorwaarden zijn belangrijk omdat de winning van grondstoffen voor de nieuwe bekers nog steeds zorgt voor een behoorlijke CO2-uitstoot. Het KoffiebekerPact wil uiteindelijk graag naar een gesloten kringloop van koffiebekers. Dat is fraai, maar er zijn uitdagingen voor de infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan de logistiek en het gebruiksgemak van de bekers. Maar ook zoiets simpels als het schoonhouden van de bekers, wat bij eenmalige exemplaren natuurlijk geen punt van zorg was. Tot slot is ook de betaalbaarheid belangrijk. Kortom: voor dit project zijn partners nodig uit de gehele keten, van producent tot verwerker.

Download de eindrapportage

Meer informatie

Dat de Moonshotfase is afgerond betekent niet dat het circulaire ketenproject is gestopt. De consortiumpartners werken verder aan hun ambitie. Wil je meer informatie over deze Moonshot neem dan contact met ons op.

Een vraag indienen over dit Moonshotproject

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren