Het is makkelijk en niet al te duur: even een koffie-to-go voor je de trein instapt, of zelfs een maaltijd-to-go voor na je werk. Toch gooien we met dit kant-en-klare eten en drinken 19 miljoen verpakkingen weg per dag. Per jaar loopt dat dan op tot 7 miljard verpakkingen.
Wat houdt dit Moonshot-project in?
Vanaf juli 2023 mogen horeca geen wegwerpverpakkingen meer gratis aanbieden en vanaf 2024 worden herbruikbare verpakkingen de norm. De omschakeling naar dit nieuwe alternatief is dus belangrijk en daarom komen partijen uit de keten samen.
De keten werkt aan een nieuw systeem voor retour en reiniging dat hergebruik mogelijk maakt. Het doel is om een standaard op te zetten die alle ketenpartijen kunnen toepassen. Met dit systeem, dat ook een digitale infrastructuur vereist, kunnen consumenten zelf hergebruikte verpakkingen inleveren op verschillende punten. Zo blijven de verpakkingen in de keten: minder afval en minder verbruik van grondstoffen voor nieuw materiaal.
Samenwerking met koplopers en partners voor efficiëntie en toekomstbestendigheid
Bij het ketenproject zijn koplopers betrokken die al langer experimenteren met samenwerkingen voor hergebruik, zoals de organisatie Mission ReUse. Verder doen ook gemeenten en bedrijven mee. Zo heeft Packback zich aangesloten, expert op het gebied van digitale infrastructuur voor hergebruik. Ook specialist in duurzame voedselverpakkingen Haval doet mee.
Het project is ook interessant voor cateringbedrijven en logistieke partners. De samenwerking met diverse partners is belangrijk omdat ze zo van elkaar kunnen leren wat werkt. Ook zorgt samenwerken voor efficiëntie en toekomstbestendigheid.
Geïnteresseerd? Neem contact op
Ben je als marktspeler geïnteresseerd in dit Moonshotproject en wil je verkennen of aansluiten mogelijk interessant is voor jou? Neem dan contact op met Anne: anne@enviu.org.