Ketendoorbraakproject 6: Conceptontwikkeling Portionering

Wat begon als een zoektocht naar alternatieven voor plastic portieverpakkingen, is uitgegroeid tot een ambitieus ketendoorbraakproject. Producenten, verpakkers, cateraars en horecapartijen willen samen tot een nieuw, circulair concept voor portioneren te komen. Niet alleen om te voldoen aan de SUP-wetgeving, maar om écht anders te gaan werken: met minder plastic, minder voedselverspilling en minder zwerfafval. Dit Ketendoorbraakproject bouwt voort op een Moonshot en zet in op systeemverandering in de wereld van eenpersoonsverpakkingen.

Ambitie

Het doel van dit project is een nieuw concept voor portioneren ontwikkelen en toetsen, in lijn met de PPWR, met focus op de behoefte van de consument & uitgiftelocatie, maar ook voedselveiligheid en -verspilling, recyclebaarheid en CO₂-reductie.

Als referentie wordt gekeken naar de hoeveelheid plastic en voedselverspilling van de huidige wijze van uitserveren in 2023, bij soortgelijke producten op vergelijkbare locaties. Naast deze kwantitatieve doelstelling ligt de nadruk ook op een kwalitatieve verschuiving naar hogere treden op de R-ladder, met een focus op Re-use, en daarnaast op Reduce en Rethink. De huidige verpakkingen binnen deze productcategorieën bevinden zich grotendeels nog op de laagste treden: Recycle of zelfs alleen Recover.

Gedurende de ontwikkeling van het concept en de uitvoering van pilots wordt actief gemonitord of de ambitie dichterbij komt. Dit gebeurt door het plasticgebruik en de voedselverspilling van de oude en nieuwe uitserveermethoden zowel kwalitatief als kwantitatief met elkaar te vergelijken.

Uitdaging

Het verduurzamen van het uitserveren van één portie is een complexe uitdaging. Consumenten zijn gewend geraakt aan gemak, to-go en take-away, terwijl de urgentie om te verduurzamen steeds groter wordt. De partijen in dit consortium erkennen dat er een omslag nodig is naar een circulair systeem waarin grondstoffen behouden blijven en structureel wordt ingezet op alternatieven. Dit ketenproject biedt de unieke kans om langs alle schakels in de keten samen te werken aan een totaal nieuw concept voor portioneren, met oog voor gebruiksgemak én systeemverandering.

Die systeemverandering vraagt om fundamentele vernieuwing. De bijbehorende uitdagingen kunnen niet door overheden of bedrijven afzonderlijk worden opgelost. Samenwerking is essentieel. Daarin is ook ruimte nodig voor experimenten, innovatieve ideeën en de bereidheid om te leren van wat níet werkt. Juist in zulke initiatieven ontstaan oplossingen die nu nog buiten beeld zijn. 

Samenwerking

De volgende partijen nemen deel aan het project:

Meer informatie

Houd deze pagina in de gaten voor de meest recente informatie. Heb je vragen of wil je graag meedoen?

Een vraag indienen over dit ketendoorbraakproject