In 2018 bedacht Van Esch een eetbare weekkalender als statement tegen de afvalberg. “In plaats van de kalenderblaadjes weg te gooien, eet je ze op. Maar toen ik met de productie bezig was, bleef ik alsnog met snijafval zitten. Zo kwam ik op het idee om confetti te maken.” Van Esch maakt confetti van reststromen snoeppapier op basis van aardappelzetmeel. “Dat maakt het circulair en volledig biologisch afbreekbaar.”

Zelf uitvinden

Als eenling vond Van Esch het niet altijd eenvoudig om haar innovatie te ontwikkelen en op de markt te brengen. “Het was alsof ik een nieuwe studie begon. Omdat dit product nergens ter wereld bestond, moest ik van alles zelf uitvinden. Hoe krijg ik het snoeppapier voor evenementen op het juiste dwarrelgewicht? Hoe bewijs ik dat de confetti biologisch afbreekbaar is? De financiering was ook lastig. Voor overheidssubsidie was mijn eindproduct niet circulair genoeg. Stichting Doen gaat niet snel in zee met een eenmansbedrijf. En als eenling kost crowdfunding veel tijd en geld.”

Contacten via Versnellingshuis

Via Duurzame Dinsdag raakte Van Esch in gesprek met adviseur Mark Beumer van het Versnellingshuis. “Mark heeft me sindsdien op allerlei manieren geholpen. Via hem kwam ik binnen bij de minor Biobased Technology & Business Development van Avans Hogeschool. Studenten gaan onder meer onderzoek doen naar de biologische afbreekbaarheid van mijn confetti. En Mark introduceerde me bij Looped Goods, een nieuw afzetkanaal voor mijn confetti.”

Snel en concreet hulp

Van Esch is blij met de hulp van het Versnellingshuis. “Het is prettig om iemand als Mark te hebben. Ik stel een vraag en daar reageert hij direct en concreet op. Hierdoor heb ik sneller stappen kunnen zetten. Ik had zelf nooit zo vlug de juiste contacten kunnen vinden. Ik kan elk circulaire ondernemer de hulp van het Versnellingshuis aanraden. Je hoeft er niet alleen voor te staan.”

 

Heb je net als Candy Converters ook een circulaire vraag of initiatief? Doe een aanvraag voor maatwerk.