Moonshot 19: Herbruikbare verpakkingen in de e-commerce

Met de toenemende populariteit van online winkelen groeit ook het aantal verzonden pakketten. Dagelijks worden in Nederland ongeveer twee miljoen pakketten verstuurd, wat resulteert in een totaal van 87 miljoen kilo aan verzendmaterialen per jaar. Deze enorme hoeveelheid heeft een aanzienlijke impact op het milieu en vraagt om duurzame oplossingen.

Een breed consortium voor verandering

Om deze uitdaging aan te pakken, heeft een breed consortium bestaande uit webwinkels, vervoerders en verpakkingsproducenten samen met Thuiswinkel.org zich verenigd. Hun gezamenlijke doel is het inrichten van een marktproces voor de introductie van herbruikbare verpakkingen op grote schaal.

Doelstellingen

Dit project richt zich op de ambitieuze doelstellingen van het Plastic Pact Packaging Waste Reduction (PPWR). Het streven is om in 2030 tien procent herbruikbare verpakkingen te realiseren en in 2040 dit percentage te verhogen naar vijftig procent. Door deze doelen te behalen, kan vanaf 2040 een jaarlijkse reductie van maar liefst 43,5 miljoen kilo aan verpakkingsmateriaal worden gerealiseerd.

Verpakkingsreductie

Focus ligt niet alleen de introductie van herbruikbare verpakkingen, maar ook het bereiken van aanzienlijke verpakkingsreductie. Door de transitie naar herbruikbare verpakkingen kunnen miljoenen kilo's aan verpakkingsmateriaal per jaar worden bespaard, wat een grote stap is in de richting van een circulaire economie.

Meer informatie

Download het eindrapport

Heb je een vraag over dit Moonshotproject?

Een vraag indienen over dit Moonshotproject

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren