Circulaire vloerbedekking

Voor een nieuwe vloer hoef je maar eventjes naar de bouwmarkt. Maar voor een circulaire vloer? Weinig kans. Veel vloerbedekkingen bestaan uit materialen van fossiele grondstoffen, die je maar moeilijk van de grond verwijdert. De totale hoeveelheid vloerbedekking die jaarlijks in Nederland op de markt komt en weer wordt afgedankt is naar schatting 100 kiloton. De cementoven is vaak de laatste bestemming, terwijl er juist kansen liggen voor recycled en biobased vloeren.

Het Moonshotproject Circulaire vloerbedekking pakt het anders aan. Brancheverenigingen en koplopers komen samen om hun kennis te delen, de schaal te vergroten voor circulaire oplossingen en Nederlandse initiatieven af te stemmen op Europese ontwikkelingen. Het project richt zich op drie acties voor de transitie naar circulaire vloerbedekking:


Met het Moonshotproject kan de sector gezamenlijk een strategie ontwikkelen. Omdat er actie nodig is van ontwerp tot verwerking, zijn er diverse partners nodig die ook allemaal betrokken zijn bij de verschillende fases. Het gaat dus om materiaalproducenten en inzamelaars, maar ook bijvoorbeeld om gebouwbeheerders en onderhoudspartijen. 

Fase 1 van het Moonshot project is inmiddels afgerond met een Roadmap voor Circulaire Vloerbedekking en een aantal projectvoorstellen voor vervolgprojecten.

Meer over dit Moonshotproject

Op de hoogte blijven? Houd deze pagina dan in de gaten, want er volgt binnenkort meer informatie. Heb je intussen een vraag over dit Moonshotproject?

Dien een informatieverzoek in

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren