Ambitie
Het consortium streeft naar het inzetten van minimaal 50 procent circulaire grondstoffen (gerecycled of biobased) en minimaal 50 procent inzameling en circulaire verwerking van de afgedankte producten. Daarnaast zetten de partijen in op levensduurverlenging, door middel van onderhoud en hergebruik van vloerbedekking. Deze ambitie sluit aan bij nationale en Europese circulaire doelen. Concrete doelen voor de komende 3 - 5 jaar zijn:
In 2026 is er een systeem voor het inzamelen en circulair verwerken van de verschillende vloertypen op nationaal niveau
Voor elk type vloer of materiaalstroom bestaat een plan met de benodigde investeringen om genoeg verwerkingscapaciteit te hebben en de doelstellingen van 2030 te halen. Elk type vloer volgt een eigen planning dat volgens een ingroeimodel toewerkt naar de doelstellingen voor 2030.
In 2025 bestaat er een producentenorganisatie voor financiering en structurele samenwerking voor het circulair inzamelen en verwerken van verschillende vloertypen.
Deelnemers werken volgens (Europees afgestemde) guidelines aan het verbeteren van hun producten op het gebied van ‘ecodesign’ en ‘design for recycling’.
Uitdaging
In het Moonshot-project werkten ketenpartijen in drie werkgroepen aan een verkenning van het probleem en oplossingsrichtingen voor drie verschillende productgroepen: tapijt, laminaat en vinyl. Dit leidde tot concrete mogelijke vervolgprojecten. Komende jaren moet nog veel gebeuren om daadwerkelijk stappen te zetten, zoals onder andere het opzetten van een goed inzamelings- en verwerkingssysteem. Hiervoor is procesbegeleiding noodzakelijk. De vloerbedekkingsketen bestaat uit verschillende productgroepen en een groot aantal ketenpartijen. Dit verlangt een goede afstemming tussen de verschillende ketenpartijen en productgroepen. Ook de afstemming met Europese brancheorganisaties en initiatieven is van belang, aangezien de vloerbedekkingbranche een internationale markt is met veel export- en importstromen.
Samenwerking
Aan dit ketendoorbraakproject werken al meer dan 30 bedrijven en organisaties mee vanuit de gehele keten, waaronder:
Producenten, importeurs en groothandel: Modint/VNTL, Beaulieu, Best Wool Carpets, Condor Group, Cotap, Cunera, Donkersloot, Edel Carpets. Forbo Flooring Systems, Gerflor, Interface, Interfloor, mFlor, PPC, Schmits Chemical Solutions, Tarkett en Unilin/IVC Group.
Retail: INretail, Carpetright, Homefashion Group en Intergamma.
Installateurs en onderhoudsbedrijven: BVP Branchevereniging Projectinrichting, Maasdam en Progenta.
Inzamelaars en recyclers: Aquafil, CuRe Technology, IFG Exelto, Midwaste, Renewi, Rondo, Van Dijk Containers en Verhoek.
De ketenregie en het projectmanagement zijn in handen van Partners for Innovation en KplusV.
Meer informatie
Download het Plan van aanpak
Houd deze pagina in de gaten voor de meest recente informatie. Heb je vragen of wil je graag meedoen?