Ketendoorbraakproject 4: Circulair textiel

Koplopers uit vier regio’s zetten zich in om de transitie naar een circulaire textielindustrie te versnellen. Ze werken samen onder de vlag van Dutch Circular Textile Valley (DCTV) en zijn het startpunt van het vierde Ketendoorbraakproject. Samen zorgen ze voor een circulaire textiel innovatieagenda voor Nederland door onder meer het netwerk te vergroten, innovaties nationaal en internationaal te identificeren en de juiste ondersteuning te bieden om tot schaal te komen.

Circulair_textiel

Ambitie

De samenwerking is de afgelopen jaren goed opgezet in een Moonshotproject. De regio’s werken inmiddels al verschillende jaren samen. Om na 2030 volgende stappen te kunnen zetten in een verdere versnelling van de circulair textiel transitie richting 2040 is een gezamenlijke inspanning nodig. Een grotere coalitie van koplopende partijen, waaronder innovatieve textielbedrijven, modemerken, retailers, inzamelaars, verwerkers, kringloopwinkels en repaircafés moeten aan de bak. Dit project is niet gericht op het zelf ontwikkelen van technische systeemdoorbraken. De partijen binnen dit consortium hebben samen hun ambitie vastgelegd:   

Uitdaging

Dit Ketendoorbraakproject richt zich op het creëren van een voedingsbodem om systeemdoorbraken die al in ontwikkeling zijn op lokaal en regionaal niveau op te schalen en breder toe te passen in de textielsector. Uit een eerste nulmeting door DCTV, bleken verschillende belemmeringen een rol te spelen, bijvoorbeeld gebrek aan kennis en capaciteit bij bedrijven, financiële onzekerheid over circulaire businessmodellen, gebrek aan zicht op technische mogelijkheden, niet het juiste netwerk en het gebrek aan transparantie in de keten. De belemmeringen hebben betrekking op zowel technologische als andere (economische,sociaal-culturele, institutionele en organisatorische) knelpunten. Dit is begrijpelijk, aangezien het om een systeemverandering gaat, waarbij het huidige, veelal lineaire systeem geleidelijk moet worden omgevormd naar het nieuwe, circulaire systeem. Zo’n transitie kan geen enkel bedrijf alleen realiseren; daarvoor is samenwerking met ketenpartners en relevante stakeholders nodig.

Samenwerking

Koplopers uit vier regio’s zetten zich in onder de vlag van Dutch Circular Textile Valley (DCTV). Dit doen zij door kennis te ontwikkelen en onder elkaar te verspreiden, ervaringen uit te wisselen, innovaties te ontwikkelen en belemmeringen met elkaar te identificeren en zo mogelijk weg te nemen. 

De ketenregie en het projectmanagement zijn in handen van een consortium van ketenregisseurs: Claire Teurlings, Bart Kruijssen en Anton Luiken. 

Meer informatie

Houd deze pagina in de gaten voor de meest recente informatie. Heb je vragen of wil je graag meedoen?

Een vraag indienen over dit ketendoorbraakproject