Masterpiece is een kledingverhuurplatform. “Je betaalt voor gebruik in plaats van bezit. Als je het niet meer nodig hebt, breng je het terug en maken wij er iemand anders blij mee.”

Samenwerkingen

Masterpiece werkt al langer samen met Atelier Jungles. “Jungles ontwerpt kleine collecties van biologische materialen of deadstock-stoffen. Dat zijn restpartijen van andere bedrijven. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken de kleding.” Het atelier werkte vervolgens al samen met de Naaierij, die onder andere naailessen geeft, kleding repareert en kleding-swaps organiseert.

De cirkel rond

In het voorjaar van 2021 ontstond bij de drie ondernemingen het idee om gezamenlijk een collectie voor de verhuur te ontwerpen. “Eerst hebben we onderzocht wat onze klanten missen in onze collectie, waar behoefte aan is. Daarna hebben we gezamenlijk de ontwerpen gemaakt.” De kledingstukken zijn vervolgens met de hand gemaakt door Atelier Jungles en worden nu door Masterpiece verhuurd.

“Als de kledingstukken niet meer mooi genoeg zijn voor de verhuur, gaan ze naar de Naaierij waar de stoffen worden hergebruikt. Zo is de cirkel rond.”

Eigen invulling

Voor het project maakten de ondernemers gebruik van de subsidie ‘circulaire ketenprojecten’. Van Schouwenburg vertelt dat ze veel ruimte en vrijheid kregen: “De regeling is breed opgezet. Zolang je project bijdraagt aan circulariteit, kan je er je eigen invulling aan geven. Dat is heel prettig. Verder geeft de regeling je net even extra middelen.”

Uitgebreid onderzoek

Dankzij de subsidie is het voor Van Schouwenburg ook mogelijk om het project uitgebreid te onderzoeken. “We analyseren wat het kost qua tijd en middelen, maar ook wat het oplevert qua omzet en milieuwinst. Met die kennis kunnen we dit in de toekomst hopelijk op grotere schaal gaan toepassen.”

Het Versnellingshuis helpt bij circulair ondernemen

Het Versnellingshuis helpt ondernemers en samenwerkende ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun investeerbare, circulaire initiatieven. Wil je weten hoe Het Versnellingshuis jou kan helpen bij circulair ondernemen? Lees meer.

Meer weten over circulaire ketenprojecten? Via de website van RVO vind je alle informatie.