Kinderkleding ruilen als circulair alternatief

KrijgdeKleertjes is 8 jaar geleden bedacht door vier moeders die wilden dat andere ouders en kinderen ook plezier zouden beleven aan de kleding die hun kinderen niet meer paste. Zij wilden vanwege het klimaat hergebruik stimuleren. “Vooral de productie van kleding is enorm vervuilend.”

Zo werkt het

Mensen betalen 12 euro per jaar voor een ProRuiljaarkaart. Met dat bedrag worden onder andere de kosten die de stichting moet maken voor een goedwerkende website, gedekt. KrijgdeKleertjes maakt geen winst. Als iemand een pakket dat jij aanbiedt, uitkiest, krijg jij daar een ‘ruiltje’ voor terug. Met dat ruiltje kun jij weer een pakket van iemand anders uitkiezen. De eerste drie ruiltjes krijg je cadeau.

Groeipijn

Inmiddels heeft het ruilplatform 5.500 gebruikers die regelmatig kledingpakketten aanbieden en uitkiezen. “Mensen denken vaak dat er een heel bedrijf achter zit, maar dat is niet zo. Alles wat we doen, doen we met vrijwilligers”, legt Franse uit. Ondertussen hebben gebruikers wel steeds hogere verwachtingen. KrijgdeKleertjes zoekt daarom al een tijdje naar manieren om verder te groeien en te professionaliseren.

De mogelijkheid om daarmee aan de slag te gaan, deed zich voor toen Ada Franse mensen van het Versnellingshuis Nederland circulair! tegenkwam op Duurzame Dinsdag. “Zij zitten er echt bovenop en zijn ontzettend betrokken. Binnen een week kreeg ik een telefoontje om eens verder kennis te maken. Ik zou willen dat ik ze veel eerder had leren kennen, want zij weten gewoon de weg waar je als vrijwilliger vaak vastloopt.”

Hulp van het Versnellingshuis

Het Versnellingshuis nodigde KrijgdeKleertjes uit voor een netwerkdag dit najaar waar allerlei organisaties en overheden die iets doen met circulaire economie bij elkaar kwamen. “Daar heb ik onze casus voorgelegd en in een kleiner groepje verder besproken. Voor mij ging er al een wereld open dat er zóveel organisaties mee bezig zijn. Dat was echt ontzettend fijn! Ook het idee dat je het niet alleen hoeft te doen, helpt. Want al die mensen die ik daar sprak hebben ook een netwerk, en willen met je meekijken en meedenken.”

Stappen vooruit

De netwerkdag heeft KrijgdeKleertjes al veel gebracht. Bij het Economic Board Utrecht mogen ze binnenkort een driedaagse cursus volgen om te onderzoeken hoe ze het circulaire model van KrijgdeKleertjes zó kunnen inrichten dat ze verder komen. Met de Natuur en Milieu Federatie Utrecht onderzoekt Franse ook een samenwerking. “Zij willen onder andere meedenken over hoe wij onze impact beter inzichtelijk kunnen maken.”

Dat laatste is belangrijk omdat het helpt om binnen te komen bij nieuwe samenwerkingspartners zoals gemeenten. KrijgdeKleertjes hoopt dat de ProRuiljaarkaart door gemeenten gebruikt gaat worden om gezinnen te ondersteunen en daarbij de circulaire economie verder te ontwikkelen en bewustwording te creëren.

Kunnen wij jou helpen?

Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! helpt ondernemers en coalities van ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun circulaire initiatieven. Het Versnellingshuis: Nederland circulair is een initiatief van: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland.

Meer weten?

Heb jij ook een circulaire vraag of initiatief? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Neem contact op.


Kind graait in rode koffer