Circular Industries wint grondstoffen uit afgedankte printplaten

De circulaire economie is hot, maar dat betekent niet dat het ook gemakkelijk is om een circulaire onderneming op te zetten. Integendeel: het is vaak behoorlijk ingewikkeld om de financiering rond te krijgen, omdat financiers nog weinig ervaring hebben met circulaire ondernemingen. “Je hebt een lange adem nodig”, weet ondernemer Niels Wagemaker uit eigen ervaring, “maar het kán wel!”

close up chip

Circular Industries wint kritische metalen terug

Wagemaker is een van de oprichters van Circular Industries. Als de financiering rondkomt, komt de eerste fabriek van deze startup in het havengebied van Amsterdam. In die fabriek gaat het bedrijf zoveel mogelijk grondstoffen herwinnen uit afgedankte printplaten, een van de meest complexe afvalstromen. “Wij doen dat waarvan anderen eigenlijk zeggen dat het niet kan, of te moeilijk is”, vat Wagemaker de kern van de circulaire startup samen.

Van printplaat naar zeldzame metalen
“Uit 12-duizend ton printplaten, kunnen wij onder andere 3-duizend ton metalen terugwinnen, zonder daarbij het milieu te belasten”, vertelt Wagemaker. Een belangrijk doel van Circular Industries is het beschikbaar maken van deze metalen voor de Europese maakindustrie. Die is op dit moment nog bijna volledig afhankelijk van China, de meest dominante grondstoffenproducent. “Het is voor Nederland en Europa belangrijk om hierin meer zelfvoorzienend te worden.”

Niels Wagemaker, CEO Circular Industries: "Wij gaan een grote fabriek bouwen met als doel maximale grondstofwinning uit low grade printplaten"

Financiering is moeilijk, maar wel mogelijk
Toch worden er in Europa nog nauwelijks voor de maakindustrie kritische metalen teruggewonnen, stelt Wagemaker. Als de fabriek in Amsterdam er komt, is het ’s werelds eerste fabriek die zich focust op de productie van deze metalen. “Je zou denken dat de financiering zo geregeld is, maar door het circulaire karakter van je bedrijf kunnen financiers je niet vergelijken met anderen. De banken willen pas meedoen na harde toezeggingen van private investeerders en de private investeerders willen eerst harde toezeggingen van de banken. Je zit dan vast in een impasse.”

Zo helpt het Versnellingshuis Nederland circulair!
Met het doorbreken van die financieringsimpasse, heeft het Versnellingshuis Nederland circulair! Wagemaker geholpen. “Het Versnellingshuis heeft voor ons een versnellingstafel georganiseerd waarbij we in een keer met alle potentiële financiers om tafel gingen. Toen werd direct voor alle partijen duidelijk dat ook alle anderen serieus waren. Daarmee werd de impasse doorbroken”, legt Wagemaker uit.

Maar het Versnellingshuis helpt ook op andere manieren: “Het maakt ontzettend uit dat er een groot netwerk van betrouwbare instanties achter het Versnellingshuis zit. Wij zijn een onbekende partij voor financiers, maar als zij horen dat MVO Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook betrokken zijn, dan wekt dat vertrouwen.”

Werken aan de toekomst
Daarnaast opent het Versnellingshuis deuren: “We zijn bijvoorbeeld uitgenodigd bij het ministerie van Financiën en bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om uit te leggen waar nou de gaten zitten in de financieringsmogelijkheden.” Zo hoopt Wagemaker dat de financiering voor toekomstige circulaire initiatieven gemakkelijker wordt.

Kunnen wij jou helpen?
Het Versnellingshuis: Nederland circulair! helpt ondernemers en coalities van ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun circulaire initiatieven. Het Versnellingshuis: Nederland circulair! is een initiatief van: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland.

 

Heb jij ook een circulaire vraag of initiatief? Neem contact met ons op!