Steeds meer ondernemers willen circulair ondernemen. Er zijn talloze voorbeelden van aanpakkers die laten zien hoe je dit kunt doen. In de week van de Circulaire Economie organiseren meer dan tweehonderd van hen events én staan iconische projecten op het podium bij de Circular Awards.

Als iets centraal staat in de week van de Circulaire Economie, is dat wel inspiratie. Circulair ondernemen is een avontuur waarin de regels nog niet bepaald zijn en de juiste keuzes soms onduidelijk. Daarom is het zo belangrijk om ervaringen de delen en goede voorbeelden te laten zien.

Winnaars van de Circulair Awards 2020

De winnaars van de Circulair Awards 2020 zijn van die voorbeelden. Ondernemers en aanpakkers die hun tanden in de circulaire economie zetten en op zoek gaan naar oplossingen. Zo nam Schijvens de ‘Circular Award Business’ in ontvangst. De bedrijfskledingproducent heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet. Zestig procent van de kleding die zij produceren is circulair. Dat doen ze door te werken met gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en gerecyclede PET.

De ‘Circular Award Public’ ging naar Provincie Noord-Holland (i.s.m. dr2 New Economy) Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er per jaar voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw. Ook bij het slopen van panden liggen kansen: door dat selectief te doen zijn 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen beschikbaar gemaakt voor hergebruik.

De jury heeft ook een Eervolle Vermelding toegekend aan de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het sinterklaasfeest te verduurzamen.

Inspiratie van 200+ circulaire voorbeelden

Er zijn nog veel meer innovatieve projecten die een podium verdienen. En dat krijgen ze tijdens de Week van de Circulaire economie. Meer dan tweehonderd initiatieven zetten hun deuren open en organiseren events. Bezoekers en eigenaren vergroten deze week hun netwerk, leren van elkaars successen en mislukkingen en doen ideeën op om zelf aan de slag te gaan.

Hulp bij circulaire uitdagingen

Voor een succesvolle circulaire onderneming is meer nodig dan een dosis inspiratie en een goed idee. Wie het circulaire avontuur aangaat, komt voor vragen te staan. Daarom staat het Versnellingshuis het hele jaar klaar om ondernemers verder te helpen met hun uitdagingen. Meer daarover lees je hier.