• Nieuws
  • Transitieagenda’s: deze sectoren kunnen in 2050 circulair zijn

Transitieagenda's: deze sectoren zijn in 2050 volledig circulair

Samen met de Rijksoverheid hebben ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord transitieagenda’s opgesteld voor vijf geselecteerde sectoren. Deze sectoren zijn gekozen omdat die belangrijk zijn voor onze economie. Maar ook het milieu belasten. In zo’n transitieagenda staat hoe de betreffende sector circulair kan worden in 2050. 

Transitieagenda's

1. Biomassa en voedsel

Er liggen kansen om CO2-uitstoot te verminderen. Met biomassa kunnen veel sectoren groener worden. Biomassa wordt onder andere gebruikt voor veevoer en chemie.

2. Kunststoffen

Hoe nuttig kunststof ook is, het tast het milieu en het klimaat aan. Denk aan de plasticsoep tot aan de microplastics die in voeding terecht komen. Met Plastic Pact gaan overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties de strijd aan tegen plastic afval.

3. Maakindustrie

Hierbinnen vallen activiteiten waar nieuwe producten machinaal worden vervaardigd van materialen. Het proces zelf schaadt het milieu. Wat hiervoor nodig is? Een circulair ontwerp voor hoogwaardig duurzaam hergebruik van materialen.

4. Bouw

De bouwsector is verantwoordelijk voor het gebruik van 50% aan grondstoffengebruik in Nederland. Veel hiervan is sloopafval. Daarom heeft de bouwsector innovaties nodig waarbij circulair en modulair bouwen centraal staat.

5. Consumptiegoederen

Consumptiegoederen omvatten alle goederen in verpakkingen die wij als consument gebruiken. Denk aan koffiebekers, maar ook aan kleding, bedden en stofzuigers. Het doel is hier om grondstoffen te hergebruiken. Op naar producten die geen grondstoffen meer verspillen.

Vanuit Het Versnellingshuis werken we samen met deze transitieagenda’s, zodat wij meer ondernemers kunnen helpen en zo de weg naar de circulaire economie kunnen versnellen. Hier laten wij per transitieagenda een voorbeeld zien hoe zij met circulair ondernemers werken.

Circulaire Bouweconomie: Harderwijkse ijshal transformeert naar Twents bedrijfspand

Raymond Hudephl greep zijn kans toen hij de spanten van de oude Harderwijkse ijshal kon overnemen. Inmiddels is het een gloednieuw bedrijfspand. Een voorbeeld van circulair bouwen, maar niet enkel vanwege het hergebruik. Want als hij het gebouw straks weer wil verhuizen, dan kan dat.

“Bij circulaire bouweconomie gaat het niet alleen om hoogwaardig hergebruik en nieuwe bouwproducten en nieuwe materialen. Circulariteit moet ook in de keten goed zijn georganiseerd. Niet alleen bij de start, maar ook bij realisatie en langjarig. Elkaars handen vasthouden. Je zou het als de overtreffende trap kunnen zien van wat we vroeger ketensamenwerking noemden.” – Vincent Gruis, voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie

irculaire Maakindustrie: Warmte as a service-project

Circulair ondernemen in de maakindustrie is Remeha al bekend. Hoe? Door asluchteenheden, beveiligingsautomaten en controlboxen te refurbishen – en deze vervolgens opnieuw te verkopen.

“De duurzaamheidsgedachte is veel belangrijker geworden voor onze klanten, die vragen er meer en meer om.” – Edu Veldhuis, Operations Director bij Remeha

Remeha werkte samen met andere partijen aan ‘Warmte as a service’ binnen het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie, waar de mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen onderzocht werden. In Enschede zouden ketels in 27 woningen vervangen worden in 2020. Dit project bood kennis en inzicht in de levensduur van onderdelen. En daarmee ook een voorspelling op de onderhoudscycli.

“Op het gebied van circulariteit kun je als ondernemer niet achterblijven. In ons uitvoeringsprogramma hebben we berekend dat je met circulair ondernemen ook CO2-reductie realiseert en dus bijdraagt aan de klimaattransitie. Recycling is de eerste stap. Als je opschaalt naar hogere strategieën zoals re-use en refurbish, bereik je nog meer klimaatwinst, doe je aan waardebehoud en ontwikkel je extra toegevoegde waarde. En daarmee creëer je bestaanszekerheid voor de toekomst van je bedrijf.” – Fried Kaanen, voorzitter Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM)

Consumptiegoederen: Circulaire ambachtscentra

Circulair consumeren wordt de nieuwe norm. Je vindt en koopt gemakkelijk circulaire producten in en je gebruikte producten krijgen in een handomdraai een tweede leven. In ruim 59 circulaire ambachtscentra slaan kringloopwinkels, reparatiewerkplaatsen, milieustraten en onderwijsinstellingen de handen ineen. Dit project voorkomt het onnodig weggooien van grondstoffen en brengt hergebruik en reparatie samen.

“Consumenten willen producten die lang meegaan en hun waarde lang behouden. Door ondernemers bij elkaar te brengen in de circulaire ambachtscentra dragen we daaraan bij. Zo hoef je geen afscheid te nemen van je telefoon of je favoriete luie stoel als die stuk gaan, maar kunnen deze worden gerepareerd. Of anders kun je er een ander nog een plezier mee doen.” – Anne-Marie Rakhorst, voorzitter Transitieteam Consumptiegoederen

Kunststoffen: Durofort buis van Pipelife

De Durofort buis van Pipelife bestaat volledig uit ingezameld kunststof materiaal en draagt hierdoor bij aan een circulaire economie. Hiermee biedt Pipelife de mogelijkheid om nu in 2021 al aan de klimaatneutrale doelstellingen uit de Europese Green Deal te voldoen, waarin de ambitie van 100% hergebruik voor 2050 staat gepland. Deze ambitie wordt met de Durofort buis nu al gerealiseerd. De buis is beschikbaar met een diameter van 125, 160 en 200 mm en heeft een levensduur van circa 100 jaar.

“De Transitieagenda Kunststoffen streeft naar 100% circulariteit in 2050. Durofort van Pipelife is een fraai voorbeeld van een product dat nu al voldoet aan de eisen van de toekomst. Daarmee is dit een goed voorbeeld waarvan we er nog de nodige kunnen gebruiken!” – Jos Keurentjes, voorzitter Transitieteam Kunststoffen