Transitieagenda's
1. Biomassa en voedsel
Er liggen kansen om CO2-uitstoot te verminderen. Met biomassa kunnen veel sectoren groener worden. Biomassa wordt onder andere gebruikt voor veevoer en chemie.
2. Kunststoffen
Hoe nuttig kunststof ook is, het tast het milieu en het klimaat aan. Denk aan de plasticsoep tot aan de microplastics die in voeding terecht komen. Met Plastic Pact gaan overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties de strijd aan tegen plastic afval.
3. Maakindustrie
Hierbinnen vallen activiteiten waar nieuwe producten machinaal worden vervaardigd van materialen. Het proces zelf schaadt het milieu. Wat hiervoor nodig is? Een circulair ontwerp voor hoogwaardig duurzaam hergebruik van materialen.
4. Bouw
De bouwsector is verantwoordelijk voor het gebruik van 50% aan grondstoffengebruik in Nederland. Veel hiervan is sloopafval. Daarom heeft de bouwsector innovaties nodig waarbij circulair en modulair bouwen centraal staat.
5. Consumptiegoederen
Consumptiegoederen omvatten alle goederen in verpakkingen die wij als consument gebruiken. Denk aan koffiebekers, maar ook aan kleding, bedden en stofzuigers. Het doel is hier om grondstoffen te hergebruiken. Op naar producten die geen grondstoffen meer verspillen.
Vanuit Het Versnellingshuis werken we samen met deze transitieagenda’s, zodat wij meer ondernemers kunnen helpen en zo de weg naar de circulaire economie kunnen versnellen. Hier laten wij per transitieagenda een voorbeeld zien hoe zij met circulair ondernemers werken.
Circulaire Bouweconomie: Harderwijkse ijshal transformeert naar Twents bedrijfspand
Raymond Hudephl greep zijn kans toen hij de spanten van de oude Harderwijkse ijshal kon overnemen. Inmiddels is het een gloednieuw bedrijfspand. Een voorbeeld van circulair bouwen, maar niet enkel vanwege het hergebruik. Want als hij het gebouw straks weer wil verhuizen, dan kan dat.