Wat gebeurt er al?
De drie bedrijven laten zien dat circulaire businessmodellen geen toekomstmuziek zijn, maar in de praktijk al werken.
Decathlon experimenteert met meerdere modellen: verhuur, reparatie en refurbished producten. Opvallend is dat ze ook refurbished producten aanbieden van andere merken, zoals Gazelle-fietsen. Het blijkt dat klanten die hiervan gebruikmaken, vaker terugkeren naar de winkel.
IKEA heeft een buy back-programma waarmee consumenten hun meubels kunnen inleveren voor tot wel 50% van de aankoopwaarde. Voor nu krijgen klanten daar een tegoedbon voor, maar het uiteindelijke doel is om contant geld terug te geven. Daarnaast biedt IKEA losse onderdelen aan om meubels zelf te kunnen repareren. Leuk feitje: tweedehands producten van IKEA worden gemiddeld binnen 12 dagen weer verkocht.
Zeeman ontwikkelde in samenwerking met Nederlandse textielpartners haar eerste volledig circulaire product: een hamamdoek, gemaakt van oude werkkleding en geproduceerd van begin tot eind in Nederland. Het resultaat is een betaalbaar product (25 euro) dat laat zien dat lokaal en circulair produceren mogelijk is zonder de prijs onnodig op te drijven.
Onder begeleiding van experts, Sander de Leeuw, Laurie Hermans en Navied Tavakolly, gingen we in gesprek over de volgende stappen. Zij brachten hun expertise in op het gebied van logistiek, consumentengedrag en verdienmodellen.
Wat kunnen we hiervan leren?
Begin klein. Experimenteer en leer.
Nieuwe verdienmodellen vergen tijd, maar brengen je wél in positie om voorbereid te zijn op veranderende wet- en regelgeving, consumentenbehoeftes en beschikbaarheid van grondstoffen.
Circulaire verdienmodellen werken als je ze relevant maakt voor jouw merk en doelgroep.
Deze bijeenkomst maakte duidelijk dat circulair ondernemen niet alleen haalbaar is, maar ook winstgevend. De voorbeelden van Decathlon, IKEA en Zeeman laten zien dat consumenten echt behoefte hebben aan reparatie en tweedehands, en dat bedrijven die inspelen op deze vraag daar ook commercieel voordeel uit halen.
Een interessante observatie: hebben deze successen ook te maken met het feit dat deze drie bedrijven niet beursgenoteerd zijn?
Wat nu?
Bijeenkomsten zoals deze zijn cruciaal. Ze brengen kennis, ervaring en inspiratie bij elkaar. Maar nog belangrijker: ze maken zichtbaar wat er al wél gebeurt. Wij blijven ons inzetten om dit soort voorbeelden te delen en bedrijven samen te brengen. Zodat circulaire doorbraken geen uitzondering blijven, maar de norm worden.