• Nieuws
  • Marieke Kamphuis van The Substitute over de circulaire transitie in de meubelbranche

“Belemmeringen horen bij de transitiefase waarin we zitten. Hier liggen ook de kansen”

Een circulaire meubelboulevard waar je oude meubels inlevert, het materiaal en de onderdelen hiervan weer een tweede leven krijgen in de tweedehands bouwmarkt, je meteen langs het circulaire ambachtscentrum loopt om dat ene vintage kastje te laten repareren,  en je de mooiste duurzame meubels allemaal bij elkaar  vindt onder één dak. Dat is de droom van Marieke Kamphuis en Machteld Rijnten, oprichters van The Substitute. Hoe dichtbij is die droom en hoe staat het met de transitie naar een circulaire meubelbranche? Marieke vertelt ons er meer over.

twee vrouwen met wit tshirt en wit vestje poseren close up

“De interieur- en verbouwbranche loopt helaas nog erg achter als we kijken naar de duurzaamheidstransitie. De koplopers uit onze community maken grote stappen, maar veel gevestigde spelers in de interieurbranche staan pas aan het begin. Er wordt bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt van gerecyclede PET voor gordijnen en bekleding. Maar gericht je impact verlagen door gebruik te maken van circulaire ontwerpprincipes of aanvullende circulaire businessmodellen? Dat zien we nog weinig.” aldus Marieke.

Om de circulaire transitie te versnellen, is samenwerking essentieel. Daarom zijn Marieke en Machteld The Substitute gestart. The Substitute is een community van duurzame merken en professionals in de interieur- en verbouwbranche, die zich samen inzetten voor het verduurzamen van de sector. “Dit doen we door te communiceren over de schadelijke effecten van fast furniture én te inspireren met het duurzame alternatief.”

Verbinden, vermarkten en versnellen

Het gros van de interieurbranche bestaat uit midden- en kleinbedrijven. Deze mkb’ers hebben vaak niet de mensen en middelen voor een volledige duurzaamheidsafdeling, waardoor niemand zich fulltime kan bezighouden met circulaire businessmodellen, nieuwe wetgeving en andere maatregelen voor de verduurzaming van het bedrijf. Daarom biedt The Substitute sinds kort een opleiding aan voor deze groep. Op deze manier kunnen mkb’ers heel makkelijk alle kennis en tools kunnen vergaren die nodig zijn voor de circulaire transitie. “De drijvende kracht achter The Substitute is onze community. En onze focus ligt op: verbinden, vermarkten en versnellen. We verbinden merken, makers en professionals, en zetten de duurzame alternatieven in de spotlight zodat klanten ze makkelijk kunnen vinden. Ook werken we aan branchebrede oplossingen voor knelpunten in de sector. Zo hebben we voor Rijkswaterstaat een concept uitgewerkt voor een reparatiestraat voor meubels. Hiermee kunnen Circulaire Ambachstcentra een schaalbare business case ontwikkelen en bieden ze een interessante oplossing voor de circulaire transitie binnen de meubelketen. Want als producenten verantwoordelijk worden reparatie en de afvalfase van hun product, moeten ze wel een plek hebben om die spullen naartoe te brengen. Door samen op te trekken wordt het repareren van meubels makkelijker en goedkoper.”

Marieke benadrukt dat we in een overgangsfase zitten, waarin circulariteit nog vaak botst met bestaande businessmodellen en de ‘fouten in het oude systeem’. “Zolang reparatie duurder is dan nieuw kopen, blijft het lastig om de massa mee te krijgen. Maar dat hoort ook bij de transitiefase waar we in zitten. Ik vergelijk het wel eens met de opkomst van de mobiele telefoon. Die was vroeger ook voor veel mensen te duur en overbodig, maar nu kunnen we niet meer zonder.”

Dat de meeste producten nog niet gemaakt zijn om te repareren, ziet Marieke trouwens niet per se als een probleem. “Het zijn de naweeën van het oude systeem en horen bij een transitie. Als we onze mooie aarde willen behouden voor de volgende generaties moeten we om. We moeten samen kijken hoe we knelpunten om kunnen zetten in kansen, zodat de sector in beweging komt. Dat is waar we met The Substitute voor gaan.”

De Rode Draden 2024

The Substitute komt voor in de Rode Draden notitie van 2024 als voorbeeld van een onderneming dat een gebrek aan betrouwbare data en transparantie in de keten ervaart (Rode Draad 3). Dat terwijl betrouwbare data één van de randvoorwaarden voor de circulaire transitie is volgens Marieke. Meer weten over de Rode Draden? Bekijk het nieuwsbericht en download de notitie.

Meer over de Rode Draden 2024