"Het is mooi om te zien dat we dit jaar weer een groeiend aantal aanmeldingen binnen hebben gekregen”, aldus Karen Maas, wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en jurylid van de Circular Awards. “Opvallend was dat de inzendingen van dit jaar allemaal van hoge kwaliteit waren. Van Product as a Service modellen tot herstel en levensduurverlenging. Dit jaar heeft de jury nadrukkelijk gekeken naar de (potentiële) impact van de initiatieven op de sector, de keten en inclusiviteit.”
Vandaag toonden de door de vakjury gekozen finalisten tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in een pitch hoe zij de circulaire transitie versnellen met hun product of dienst. Op basis hiervan stemde het publiek op hun favoriet en werden de uiteindelijke winnaars gekozen.
Circular Award Business: Buurman
Buurman Een circulaire bouwmarkt en educatieve houtwerkplaats met locaties in Rotterdam, Utrecht, Antwerpen en binnenkort Den Haag – zorgt voor een stedelijk ecosysteem van hergebruik als het nieuwe normaal én maakt van consumenten makers, repareerders en upcyclers.
Circular Award Public: PHA2US
Waterschap Brabantse Delta is één van de initiatiefnemers van het project PHA2USE, waarin een natuurlijke plasticvervanger, genaamd Caleyda, wordt geproduceerd uit afvalwater.
Circular Chain Award: Stichting Wood Loop
Wood Loop is een branche initiatief waarbij houtleveranciers plaatmateriaal bezorgen en tegelijk volle Wood Loop kratten met houtresten mee terugnemen. De verzamelde houtresten worden hierdoor niet langer verbrand, maar gaan direct naar de plaatproducenten als grondstof voor nieuwe platen.
Circular Heroes 2024
Voor de Circular Heroes Award geldt een andere procedure waarbij de vakjury de winnaar kiest. De jury had dit jaar een pittige keuze. Er moesten niet drie, maar één Hero gekozen worden. Niet gemakkelijk met zoveel goede kandidaten. De jury is na lang overleg tot het besluit gekomen dat Sabine Biesheuvel de Circular Hero van 2024 is geworden. Zij schreven in hun rapport: “Sabine is zeer ondernemend en doet naast BlueCity nog veel meer circulaire activiteiten. Ze heeft echt ondernomen vanaf het begin en heeft er veel uitgehaald. Ze bijt zich vast in belemmeringen en is breed inzetbaar door de kennis die zij bezit. De jury vindt het mooi om te zien dat ze een inclusieve en brede aanpak heeft in het versnellen van de transitie. Het gaat bij Sabine niet om haar, maar om het uiteindelijke dóel. Deze bescheiden Hero verdient volgens de jury een motiverende prijs voor al haar harde werk.”
Over de Circular Awards
Eind vorig jaar startte voor de zevende keer de zoektocht naar innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel werden de kanshebbers gekozen. Uit alle inzendingen werden negen finalisten geselecteerd door vakjury’s, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit. Nieuw dit jaar is de categorie ‘Circulair Chain’ waarbij de focus ligt op succesvolle circulaire ketensamenwerkingen.
Jan Heijns, initiatiefnemer Week van de Circulaire Economie: “Veel ondernemers en ambtenaren in Nederland werken met passie aan de circulaire economie. Met de Circular Awards willen we hun werklust en enthousiasme erkennen. Daarnaast dienen hun verhalen ook als inspirerende voorbeelden. Het is nodig dat meer organisaties zich aansluiten bij de beweging naar een meer circulaire wereld.”