In een driedaagse cursus gingen de deelnemers onder begeleiding van transitiecoaches Marloes Gerritsen en Natasja Helbo Verbeek in een intieme setting op zoek naar hun persoonlijke kracht binnen de circulaire transitie. Wat is er nodig om het oude los te laten en het nieuwe te ontdekken? Iedereen die werkt binnen de circulaire economie is bekend met deze vraag, maar stellen we 'm ook wel eens aan onszelf? Vanuit de gedachte dat persoonlijke verandering een voorwaarde is voor systeemverandering, gingen de deelnemers op zoek naar antwoorden. Hoe reageer ik in gesprekken met tegengestelde belangen? Hoe groot is mijn disruptieve vermogen en, hoe betrek ik anderen in mijn missie?

Mariëlle van Dillen (senior buyer Resale en Circularity bij Zeeman), Nicole Dermout (key account manager duurzaamheid bij Moonen Packaging) en Enrico Koggel (co-founder Circular Rubber Platform) delen hun ervaring.

De Zomerschool van het Versnellingshuis

"Voor mij was de Zomerschool een van de eerste Versnellingshuis-activiteiten waar ik aan deelnam." begint Enrico. "Waar ik dacht dat we aan de circulaire transitie gingen werken, was ik enigszins verrast door de grote focus op mezelf als persoon." Hij ziet al snel het belang van persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie in, iets waar tijdens de Zomerschool aan de hand van theorieën van Jan Rotmans, Nijhof & Simons en Theory U extra veel nadruk op lag: "Wat zijn mijn intrinsieke doelen, welke rol wil ik nemen in de transitie, welke externe factoren helpen hierbij en welke aannames staan in de weg? Stilstaan bij dit soort vragen en heel bewust aan de slag gaan was de kern van de Zomerschool voor mij." 

Net als Enrico was Mariëlle ook verrast door de focus op persoonlijke verandering. " In eerste instantie dacht ik dat we aan de slag gingen met de transitie van lineair naar circulair. Maar bij de eerste bijeenkomst besefte ik al: circulariteit begint bij jezelf. Ik wist altijd wel dat intuïtie, gevoel en emotie belangrijke waarden waren in mijn werkveld, maar toen ze onderbouwd werden met wetenschappelijke theorieën wist ik het zeker: ik mag nog meer op mezelf vertrouwen en ik moet altijd eerst het antwoord bij mezelf zoeken." 

Ik kwam er tijdens de Zomerschool achter dat ik soms veel te zwart-wit denk

Nicole voegt een ander perspectief toe met haar ervaring met het U-model, een soort verandermechanisme dat werd gebruikt tijdens de drie sessies: "Door het volgen van het U-model werden we bekend met ons eigen, persoonlijke veranderproces. Ik kwam er tijdens de Zomerschool achter dat ik soms veel te zwart-wit denk, terwijl dat grijze gebied juist zo belangrijk is." 

Een andere aanpak

Op de vraag over de impact van de Zomerschool op hun eigen aanpak, deelt Nicole haar specifieke vraagstuk: 'Het vraagstuk waar ik tijdens de Zomerschool mee aan de slag ging was: 'hoe vind ik mijn passie terug in veranderende omstandigheden waar mijn organisatie en sector zich in bevinden? ' Ik heb meer inzicht gekregen in de fases waar mijn organisatie doorheen is gegaan, en dat was een eyeopener voor mij. Als organisatie zijn we al heel ver gekomen, terwijl dat soms niet zo voelde. Ik weet nu dat we op het goede spoor zitten en vooral zo door moet gaan.' 

'De zomerschool zorgde ervoor dat ik een ochtend uit mijn werkritme kwam en een mindset creëerde om meer na te denken over mezelf.'

Enrico reflecteert op zijn persoonlijke groei: "Door de Zomerschool realiseerde ik dat het vragen van feedback een hele waardevolle tool is voor ontwikkeling. Ook plan ik vaker een moment van rust in, zodat ik me kan focussen op mijn intrinsieke doelen." Hij herdefinieert zijn oorspronkelijke doel als ambassadeur voor de circulaire economie: "Mijn definitie van 'ambassadeur' bleek anders dan die van anderen. Is de ambassadeursrol wel zoals ik denk dat 'ie is? Of ben ik eerder een aanjager en motivator? Uiteindelijk concludeerde ik dat laatste." 

Mariëlle sluit af met haar inzicht in het betrekken van anderen: "Omdat ik nu weet dat je zelf ook verschillende fases moet doorlopen voordat je ruimte hebt voor nieuwe ideeën om stappen te kunnen maken richting de circulaire economie, is het nu makkelijker voor mij om dat los te maken in een ander. Deze kennis komt erg van pas in het creëren van meer draagvlak binnen de organisatie en het betrekken van anderen bij je ideeën." 

Moment van rust 

Of de deelnemers de Zomerschool van het Versnellingshuis zouden aanraden aan anderen? 'Ja' is het unanieme antwoord. Niet alleen door alle opgedane nieuwe kennis en ervaring, maar ook als welkome break om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, vertellen zowel Enrico, Nicole als Mariëlle. 'De zomerschool zorgde ervoor dat ik een ochtend uit mijn werkritme kwam en een mindset creëerde om meer na te denken over mezelf.'