Circulaire windmolenparken

We moeten de komende jaren veel nieuwe (offshore) windmolenparken aanleggen. Aan het eind van hun levensduur komen er echter wel allerlei materialen vrij. In dit project kijken we nu al naar hergebruik van deze materialen – in het bijzonder naar de meest kritieke materialen in windmolens. Ook onderzoeken we hoe circulariteit al kan worden meegenomen bij aanbesteding, ontwerp en bouw van nieuw molens.

Wat houdt dit Moonshotproject in?

De doelstelling van het Circulaire Windmolenpark-project dat startte in 2020: de grondstoffen in windmolenparken behouden op basis van onderliggende business cases. Zo werken de betrokken partijen toe naar een renderende windmolenindustrie in Nederland. Gezien het internationale karakter van deze keten, is de ambitie om uiteindelijk te komen tot een ‘circular wind alliance’ op Europees niveau.

Er zijn drie hubs gevormd – policy, knowledge en industrial – met daarin negen werkgroepen en thema’s. We onderzoeken met de ERMA (European Raw Material Alliance) hoe we deze aanpak Europees kunnen organiseren. Betrokken partijen zijn onder meer investeerders, opdrachtgevers, onderdeelproducenten van windmolenparken, offshore transport- en installatiebedrijven, operatie- en onderhoudsbedrijven, decommissioners, recyclers, kennisinstellingen en brancheverenigingen. De aanpak voor Circulaire Windmolenparken wordt mede ondersteund vanuit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.

De doelstelling van het project is om de grondstoffen die worden verwerkt in windmolenparken te behouden op basis van onderliggende business cases. Op deze manier werken de betrokken partijen toe naar een renderende windmolenindustrie in Nederland. Gezien het internationale karakter van deze keten, is de ambitie om uiteindelijk te komen tot een ‘circular wind alliance’ op Europees niveau.

De aanpak voor Circulaire Windmolenparken wordt mede ondersteund vanuit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.

Meer informatie

Dat de Moonshotfase is afgerond betekent niet dat het circulaire ketenproject is gestopt. De consortiumpartners werken verder aan hun ambitie. Wil je meer informatie over deze Moonshot neem dan contact met ons op.

Een vraag indienen over dit Moonshot-project

Meer achtergrondinformatie over dit project

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren