Wat houdt dit Moonshotproject in?
De doelstelling van het Circulaire Windmolenpark-project dat startte in 2020: de grondstoffen in windmolenparken behouden op basis van onderliggende business cases. Zo werken de betrokken partijen toe naar een renderende windmolenindustrie in Nederland. Gezien het internationale karakter van deze keten, is de ambitie om uiteindelijk te komen tot een ‘circular wind alliance’ op Europees niveau.
Er zijn drie hubs gevormd – policy, knowledge en industrial – met daarin negen werkgroepen en thema’s. We onderzoeken met de ERMA (European Raw Material Alliance) hoe we deze aanpak Europees kunnen organiseren. Betrokken partijen zijn onder meer investeerders, opdrachtgevers, onderdeelproducenten van windmolenparken, offshore transport- en installatiebedrijven, operatie- en onderhoudsbedrijven, decommissioners, recyclers, kennisinstellingen en brancheverenigingen. De aanpak voor Circulaire Windmolenparken wordt mede ondersteund vanuit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.
De doelstelling van het project is om de grondstoffen die worden verwerkt in windmolenparken te behouden op basis van onderliggende business cases. Op deze manier werken de betrokken partijen toe naar een renderende windmolenindustrie in Nederland. Gezien het internationale karakter van deze keten, is de ambitie om uiteindelijk te komen tot een ‘circular wind alliance’ op Europees niveau.
De aanpak voor Circulaire Windmolenparken wordt mede ondersteund vanuit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.
Meer informatie
Dat de Moonshotfase is afgerond betekent niet dat het circulaire ketenproject is gestopt. De consortiumpartners werken verder aan hun ambitie. Wil je meer informatie over deze Moonshot neem dan contact met ons op.