Moonshot 21: Dairy use

Wist je dat zuivel één van de grootste productcategorieën is in Nederlandse supermarkten? Extra zonde dat de verpakking van veel zuivelproducten nog niet circulair is. Veel zuivelproducten zitten op dit moment namelijk in een eenmalig te gebruiken kartonnen verpakking met een plastic laag: een drankenkarton. Ondanks dat de hoeveelheid plastic daarin klein is, is de recycling van deze samengestelde verpakkingen een uitdaging. Met een transitie naar herbruikbare verpakkingen kan een grote grondstoffenbesparing worden bereikt. Vanuit de Nederlandse overheid en de Europese Unie wordt de transitie naar herbruikbare verpakkingen gestimuleerd voor het realiseren van een circulaire economie.

Ambitie

Het consortium heeft de ambitie om een hergebruiksysteem voor zuivel in de Nederlandse supermarkten te ontwerpen dat duurzamer is dan de huidige zuivelverpakkingen. In dit traject wordt de haalbaarheid van een hergebruiksysteem verkend. Een belangrijk onderdeel hierin is het onderzoeken van het meest geschikte, voedselveilige en duurzame materiaal voor een herbruikbare verpakking.

Uitdaging

De drie belangrijkste aandachtsgebieden voor het nog te ontwikkelen hergebruiksysteem zijn als volgt:

Samenwerking

Het consortium voor dit Moonshot bestaat uit de volgende partijen:

Supermarktketens:

Brand owner zuivel:

Private label zuivel:

Doe je mee?

Houd deze pagina in de gaten voor de meest recente informatie. Heb je vragen of wil je graag meedoen?

Een vraag indienen over dit Moonshotproject

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren