De impact

In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 3-5 miljard koffiebekers weggegooid, vaak na eenmalig gebruik. De impact hiervan is dus enorm. In de zoektocht naar de meest duurzame koffiebeker ontstond het KoffiebekerPact: een samenwerking tussen 67 partijen uit de koffie(beker)keten: van producent tot leverancier en van gebruiker tot verwerker. Deze partijen hebben zich gecommitteerd aan het realiseren van de duurzaamste koffiebeker.

Met de herbruikbare versus wegwerpbeker discussie vanuit wetgeving beslecht kwam de vraag: wat is de meest duurzame herbruikbare beker? Om deze vraag te beantwoorden transformeerde het KoffiebekerPact, met dank aan het Versnellingshuis Nederland Circulair!, in mei 2022 tot een Moonshot traject.  

De resultaten

In het onderzoek zijn zeven materialen onderzocht volgens een Life Cycle Analysis (LCA) opzet met een productie-, gebruiks- en verwerkingsfase.

De belangrijkste conclusies zijn:

Overall zijn er twee belangrijke indicatoren die de mate van duurzaamheid van het materiaal en de beker bepalen. De milieu-impact in de productiefase en de return rate.

PP beker zonder toevoegingen scoort het beste

De beker gemaakt van Polypropyleen (PP), heeft de laagste milieu-impact. Hierbij komt de lichte variant zonder toevoegingen als beste naar voren. Maar als we de return rate meenemen in de analyse, dan komt de PP beker (zwaar) als beste naar voren. Door de lage return rate van de PP beker (licht) zijn er 35% extra bekers nodig ter vervanging, wat zorgt voor een zwaardere milieu-impact. Een lage return rate is te verklaren door defecten en de bekers worden door consumenten ook nog wel eens in de afvalbak gegooid. Er is niet getest met statiegeld.

Een beker van glas komt als een goede nummer twee naar voren. Gezien het hoge drinkgemak vanuit gebruikersperspectief, zou dit een goed alternatief kunnen zijn.

Meer informatie
Benieuwd naar het volledige rapport? Je downloadt hem via deze link.

Op 26 juni 2023 is de feestelijke lancering geweest van het rapport tijdens het Koffiebeker Kennisfestival in samenwerking met PHI Factory en Facility Management Nederland. En dit was met een opkomst van een 120 deelnemers een groot succes.

Geschreven door Michael van der Meer