• Nieuws
  • Ketenregisseur TAUW over nieuw ketendoorbraakproject: 'We zijn van start!'

Ketenregie circulair plaatmateriaal van start

Het ketendoorbraakproject Circulair Plaatmateriaal is officieel van start. Advies- en ingenieursbureau TAUW treedt de komende 3 jaar op als ketenregisseur in de branche van meubelindustrie en interieurbouw. In deze branche wordt veelvuldig gebruik gemaakt van plaatmateriaal. Een materiaal dat nu nog op kleine schaal circulair ingezet wordt, waardoor de CO2-voetafdruk hoger is dan gewenst. Lees meer over de ambities binnen dit project.

Houten platen van de zijkant

Partijen uit de gehele sector hebben de ambitie uitgesproken structureel verandering aan te brengen met het oog op het gebruik van plaatmateriaal. In het plan van aanpak van het Ketendoorbraakproject zijn concrete acties geformuleerd. Koninklijke CBM directeur Kees Hoogendijk verwoord de ambitie kort en duidelijk: “Laten we gaan zorgen dat plaatmateriaal op grote schaal wordt hergebruikt”

Ambitie ketenregie Circulair Plaatmateriaal

In dit ketendoorbraakproject staat het ontwikkelen van een circulair ecosysteem centraal. Dit systeem zorgt ervoor dat we plaatmateriaal op de best mogelijke manier kunnen hergebruiken en recyclen, het grondstoffenverbruik verminderen en de milieuafdruk verkleinen. Dit project richt zich op de volgende zes speerpunten: 

Symbiose van ambities 

Ketenregisseur TAUW streeft naar een wereld waarin menselijke activiteiten in harmonie zijn met de leefomgeving.  Dit project sluit naadloos aan bij de ambitie van het advies- en ingenieursgebouw om het bedrijfsleven te ondersteunen in de transitie naar de circulaire economie. TAUW directeur duurzaamheid Jacolien Eijer is in het ketenregieteam opgenomen. Zij zal op bestuurlijk en politiek niveau opereren en samenwerken met het ketenregie team bestaande uit Paul Appeldoorn, Jurgen Ooms, Chantal Schrijver en Joanne van 't Zelfde, allemaal uit het team Circulaire Economie en Duurzaamheid.  

Jacolien Eijer: “Geen enkel bedrijf kan in zijn eentje circulair worden. We onderschrijven de noodzaak van een onafhankelijke partij die bedrijven ondersteunt in de gezamenlijke transitie naar een Circulaire Economie.  We vinden dat we als ingenieursbureau daarin een meer proactieve rol op kunnen en moeten pakken als we de duurzaamheidstransities willen helpen versnellen. We ontwikkelen binnen TAUW de rol van Transition Broker en het ketendoorbraakproject sluit daar naadloos bij aan.“

Als neutrale transitiemakelaar neemt TAUW de regie. Dit betekent - kort gezegd - dat TAUW erop stuurt dat complexe hobbels worden geïdentificeerd en (weg)genomen om de keten circulair te maken.

De zomermaanden worden gebruikt om een stand-van-zaken meting uit te voeren. TAUW brengt met een frisse blik in kaart hoe de verschillende speerpunten ervoor staan en wat de beste eerste acties zijn om met de speerpunten aan de slag te gaan. De grootste uitdaging? Goed focus te blijven aanbrengen in de aanpak.

Meer over dit ketendoorbraakproject

Wil je aanhaken bij dit ketendoorbraakproject? Informeer naar de mogelijkheden bij Dirk van Deursen van Koninklijke CBM (vandeursen@cbm.nl) of Paul Appeldoorn (paul.appeldoorn@tauw.com) en/of Jacolien Eijer (jacolien.eijer@tauw.com) van TAUW.

Aanhaken bij dit ketendoorbraakproject

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren