Op naar de circulaire economie

Het is de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie, het grootste landelijke inspiratie- en netwerkevenement voor en door (beginnende) circulaire ondernemers, georganiseerd door het Versnellingshuis. Uitgerekend vandaag geeft staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat samen met Antoine Heijdeveld (directeur van het Groene Brein), Ingrid Thijssen (voorzitter van VNO-NCW) en Wouter Scheepers (directeur-bestuurder a.i. MVO Nederland) het startschot voor de voortzetting van het Versnellingshuis. En dat omgeven door circulaire varianten pvc, tapijt en linoleum van Tarkett, een toonaangevend bedrijf op het gebied van duurzame vloeroplossingen dat vandaag haar deuren openzet voor de vertegenwoordigers van het Versnellingshuis.

Een mooier begin van ‘de Week’, zoals die in de volksmond inmiddels heet, bestaat haast niet. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, is het hiermee eens: “Ik kon me geen betere start van de negende Week van de Circulaire Economie wensen dan vandaag hier bij deze koploper, Tarkett. Door een circulaire economie worden we minder afhankelijk van andere werelddelen voor fossiele grondstoffen, kunnen we schoner produceren én het biedt kans op nieuwe innovaties, zoals we hier vandaag in de praktijk zien. Extra mooi is dat we nog veel meer ondernemers kunnen helpen komende jaren om circulair te ondernemen doordat we langer doorgaan met elkaar met het Versnellingshuis CE. Alleen met alle partijen samen kunnen we de economie echt circulair maken.”

De kracht van het Versnellingshuis

De werkplaats van Tarkett in Waalwijk vult zich met gesprekken over innovatie, duurzaamheid, opschaling en voorbeelden van het werk van het Versnellingshuis. Er wordt gepraat over de StadsWormerij in Amersfoort, die door het Versnellingshuis in contact kwam met de juiste personen bij ministeries en instanties nadat ze tegen belemmerende wet- en regelgeving aanliepen. Ook komen de productontwerpers van Kairos voorbij, die zich op aanraden van het Versnellingshuis nu profileren als innovatiebedrijf in plaats van meubelbedrijf, zodat ze duurzame investeerders aantrekken.

Staatssecretaris Heijnen: “Elke ondernemer die circulair onderneemt of wil ondernemen kan aankloppen bij het Versnellingshuis voor hulp op maat. Dat heeft de afgelopen vijf jaar veel opgeleverd. Zo recyclet WoodLoop nu een van de grootste afvalstromen: resthout. En steigernetten gaan langer mee door de Brokkenmakers. Zij hebben met behulp van een subsidie een landelijke inzamelketen opgezet. Ik ben daarom blij dat we deze samenwerking nog eens vijf jaar kunnen voortzetten. Daarmee blijven we, samen met alle versnellingspartners, ons onverminderd inzetten voor de circulaire economie."

Samen maken we het rond

Het Versnellingshuis gaat door. Door met het helpen van circulaire ondernemers, individueel en in ketens. Door met het verenigen van kennis en expertise. Door met het ondersteunen van bedrijven in de transitie naar een circulaire economie. Het vraagt om een gezamenlijke inspanning, die vandaag bij Tarkett nog maar eens werd benadrukt door de aanwezigheid van alle Versnellingshuis-partijen. Alleen samen maken we het rond.

Voor nu wenst het Versnellingshuis iedereen een inspirerende week van de Circulaire Economie!