• Nieuws
  • Bas Latten (Cyclups) en René Reijtenbagh (Business Angels Connect) over Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer

"Het financieringsklimaat is uitdagend, ondanks de vraag naar duurzaamheid"

Bas Latten en René Reijtenbagh namen beide deel aan Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer. Bas als ondernemer op zoek naar ‘duurzaam geld’, René als investeerder op zoek naar een ‘circulaire ondernemer’. Hoe kijken ze terug op hun deelname en wat vinden ze van het huidige financieringsklimaat? Een gesprek over uitdagingen en kansen vanuit een ondernemers- én investeerdersperspectief.

Financieringsuitdagingen

Bas valt maar meteen met de deur in huis. Hij schetst een somber beeld van het huidige financieringsklimaat voor circulaire ondernemers. "Het is op dit moment onwijs uitdagend voor ondernemers binnen de circulaire economie," vertelt hij. “Ondanks de grote vraag naar duurzame producten, is het moeilijk om kapitaal aan te trekken. Er wordt veel gepraat over duurzaamheid, maar het echte kapitaal blijft achter."

Bas maakt met Cyclups non-plastic alternatieven voor rietjes en bestek. De vraag is groot. “We leveren binnenkort acht miljoen rietjes en bestek aan Schiphol, maar zelfs met deze grote afname blijft ons groeipotentieel beperkt door een gebrek aan financiering." Bas overweegt zelfs de stap naar de VS, waar hij betere kansen ziet. "In Nederland houden we de hand op de knip, terwijl er in Amerika miljoenen gaan naar bedrijven die 'iets' met AI doen. Hoe verder je bent met je bedrijf, hoe lastiger het wordt om financiering te krijgen. Hoe gek dat ook klinkt."

René benadrukt dat hoewel er vanuit investeerders een groeiende belangstelling is voor bedrijven die zich bezighouden met circulariteit, groene chemie en andere duurzame sectoren, het voor ondernemers nog steeds lastig kan zijn om de juiste investeerders te vinden. “Circulaire bedrijven maken vaak gebruik van innovatieve businessmodellen en technologieën die niet altijd begrepen worden door investeerders. Hierdoor kan het risico voor investeerders hoger lijken, wat het moeilijker maakt om financiering aan te trekken. Het is daarom essentieel om als bedrijf niet alleen een sterke propositie te hebben, maar ook in te staat zijn om de complexiteit van hun innovatie goed uit te leggen aan potentiële financiers. Tijdens verkennende gesprekken op Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer is dat ook belangrijk.”

René begeleidt bedrijven bij Business Angels Connect in hun voorbereiding op investeringen door private investeerders. Hij helpt ondernemers om 'investeringsklaar' te worden door coaching en training en faciliteert matchmaking tussen ondernemers en investeerders via programma's waarin bedrijven worden getraind in onder andere business development, teameffectiviteit, onderhandelingen en juridische aspecten van deals.

“Het is van belang om te kijken naar alle mogelijke financieringsbronnen en ondernemers goed voor te bereiden op een dergelijke meeting met potentiële investeerders, zodat je dezelfde taal spreekt.”

Financieringsmogelijkheden

René ziet dat circulaire ondernemers, net als andere startups, vaak te maken krijgen met een onbekend financieringslandschap. De bedrijven moeten leren navigeren tussen verschillende opties zoals leningen, subsidies en private investeringen. “Het is van belang om te kijken naar alle mogelijke financieringsbronnen en ondernemers goed voor te bereiden op een dergelijke meeting met potentiële investeerders, zodat je dezelfde taal spreekt."

Bas sluit zich hierbij aan. “Mijn belangrijkste advies aan andere ondernemers? Trek zoveel mogelijk kapitaal aan, zelfs als je het niet direct nodig hebt. Zodra je omzet draait, kijken investeerders alleen nog naar je bestaande inkomsten en winstgevendheid, wat het lastiger maakt om nieuwe investeringen aan te trekken. Zorg dat je de middelen hebt om te groeien, zodat je niet beperkt wordt door een gebrek aan kapitaal wanneer je in de omzetfase zit."

Zorg dat je de middelen hebt om te groeien, zodat je niet beperkt wordt door een gebrek aan kapitaal wanneer je in de omzetfase zit."

Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer

Tijdens Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer ga je op speeddate met een of meerdere financiers en weet je in een middag waar je kansen liggen. Voorbereiding is het halve werk, benadrukt René. “De financieringswereld is een hele opportunistische. Ze moeten niets, om het maar even zo te zeggen. Als investeerders eenmaal zien dat een bedrijf iets bijzonders of winstgevends in handen heeft, groeit de interesse en is er een grotere kans dat ze willen investeren. Als je naar een investeringsmeeting hebt of naar een evenement als Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer gaat, zorg dan dat je je écht in de fase bevindt om stappen te ondernemen. Financiers moeten willen investeren, maar ondernemers moeten ook klaar zijn voor financiering.” 

Bas maakte tijdens Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer een vervolgafspraak met Triodos Bank. “En er zat zeker meer potentie in de andere ontmoetingen tijdens Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer. Al waren die zeven minuten speeddaten net te kort om te doorgronden wat investeerders nu écht willen weten. Maar, daarvoor kan je een vervolgafspraak maken. Nogmaals, in het huidige financieringsklimaat moet je alle kansen aangrijpen.”

Ook meedoen aan Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer?

Aanmelden voor een nieuwe editie Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer? Dat kan via onderstaande knop.

Lees meer over Duurzaam Geld zoekt Circulair Ondernemer