Uniek aan het buffertrottoir zijn de duurzame, circulaire tegels. Hierin is miscanthus-gras (of olifantsgras) verwerkt. Deze grassoort neemt in zijn groei veel CO2 op. Erwin van der Zwaag: “Voorheen werd het gras verbrand, waardoor de CO2 vrijkomt. Wij slaan nu CO2 op in ons product.” Daarnaast maakt Waste Works de tegels van betonpuingranulaat uit betonpuin. Ook neemt het bedrijf oude tegels weer terug om er nieuwe tegels van te maken. Helemaal circulair dus. Met al deze maatregelen heeft het buffertrottoir 80 tot 90 procent minder CO2-uitstoot dan andere trottoirs.

Kratsysteem

Een ander belangrijk onderdeel van het buffertrottoir is het krattensysteem onder de tegels. Deze volledig recyclebare kratjes zorgen ervoor dat regenwater dat tussen de tegels doorkomt langzaam de aarde in kan stromen. De kratjes zijn daarnaast erg sterk en bestand tegen een hoge druk. “Je raakt het water niet kwijt aan het riool, maar je gebruikt het lokaal om wateroverlast tegen te gaan en zorgt voor een minder droge bodem. Dit draagt bij aan het afkoelen van de stad, het aanvullen van het grondwater en de biodiversiteit.”

Het Versnellingshuis

“Nadat we de kinderziektes uit het project haalden, dacht ik na over hoe we het beste met gemeenten in contact komen. We deden toen een aanvraag bij Het Versnellingshuis. We vertelden dat we en duurzame en circulaire oplossing hadden voor wateroverlast en vroegen welke gemeenten daar last van hebben en hiervoor open staan.” Het Versnellingshuis raadpleegde haar netwerk van versnellingspartners: via Het Groene Hart Werkt! is uiteindelijk de connectie gelegd.

”De gemeente Zuidplas kwam snel op de radar. Zij hebben op meerdere plekken wateropgaven en er was gelijk een goede klik. Het buffertrottoir is nu aangelegd en de eerste reacties en resultaten zijn erg positief. We hebben al verschillende andere locaties voor een buffertrottoir in de gemeente op het oog.”

Het Versnellingshuis helpt bij circulair ondernemen

Het Versnellingshuis helpt ondernemers en samenwerkende ondernemers met het ontwikkelen en opschalen van hun investeerbare, circulaire initiatieven.

Meer weten over hoe Het Versnellingshuis jou kan helpen bij circulair ondernemen? Lees meer.