Praktijkverhaal: Kleurstof uit koffiedik gebruiken voor verven van textiel

Praktijkverhaal over de succesvolle inzet van subsidie

Koffiedik hergebruiken is niet nieuw. In Rotterdam groeien er zwammen op. Maar er kleurstof uit halen is wel een hele bijzondere. De Nederlandse start-up Caffe Inc. weet dankzij een speciale extractietechniek olie en kleurstof uit koffiedik te halen. Het blijkt dat de kleurstof goed te gebruiken is om kleding te verven. “Vanuit de textielindustrie is hiervoor veel interesse”, zegt mede-oprichtster Josephine Nijstad.

Veel koffiedik wordt nu nog verbrand, gecomposteerd of vergist tot biogas. Maar waardevolle grondstoffen olie en kleurstof, die van nature in koffie zitten, gaan hierbij verloren. Dat kan anders, dachten start-up CaffeInk en Spaak Circular Solutions. Samen ontdekten zij een manier om deze grondstoffen terug te winnen. Nijstad: “Wij bundelden onze krachten en werken nu aan de opschaling van het concept op semi-industriële schaal. Op labschaal hebben we het proof of concept bewezen en lukt het om olie en kleurstof uit koffiedik te halen.”

Koffiedik uit de horeca

Daarvoor wordt uit de Amsterdamse horeca koffiedik opgehaald. Voor de opschaling die voor volgend jaar in gedachten is, spreekt Nijstad met afvalverwerkers voor grotere hoeveelheden. De textielindustrie is erg geïnteresseerd in het product. “De natuurlijke kleurstof uit koffiedik scoort in tests heel goed op lichtvastheid en wasvastheid. Daarom is het voor de textielindustrie, waar steeds meer aandacht is voor verduurzaming, een fantastisch alternatief.”

Inzet van subsidie

Met hulp van het Versnellingshuis Nederland circulair! en DEI-subsidie van RVO hebben de start-ups dit jaar een pilot-opstelling kunnen ontwikkelen. De tests van de losse onderdelen van de proceslijn zijn momenteel in volle gang. “We draaien nu vooral kleine batches om het proces te optimaliseren. Volgend jaar willen we naar een capaciteit van 1000 ton per jaar”, blikt Nijstad vooruit. Die opschaling gaan de start-ups CaffeInk en Spaak per 1 januari 2021 doen onder een gezamenlijke vlag: Caffe Inc.

Meer over

  • de DEI+-subsidie die RVO uitvoert in opdracht van het ministerie van IenW.
  • Het Versnellingshuis Nederland circulair! is een samenwerking van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten we een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder RVO.nl
    Heeft u ook een circulaire vraag of initiatief? Kijk op versnellingshuisce.nl.