Vanuit hun bouwplaats in Amsterdam Noord bouwt Fiction Factory al ruim dertig jaar interieurs voor winkels, restaurants, kantoren en musea. Deze interieurs hebben echter een relatief korte levensduur. “De afgelopen 20 jaar heb ik eigenlijk heel erg mooi afval gemaakt,” zegt Marije Remigius, duurzaamheidsmanager bij Fiction Factory. “Sommige ontwerpen die wij realiseren zijn bijvoorbeeld voor een reclame of Instagramfilmpje. Dat wordt drie uur gebruikt, en daarna is het vuilnis.”

Een halve cirkel

Twee jaar geleden nam Remigius het initiatief om aan de slag te gaan als duurzaamheidsmanager. “Een flinke ambitie. Je kunt niet zeggen ‘we doen even een duurzaam afdelinkje’, dat moet je in alle afdelingen doorvoeren,” vertelt Remigius. Gelukkig heeft een interieurbouwbedrijf als Fiction Factory veel controle over het productieproces.

“Wij kunnen heel goed circulair bouwen,” legt Remigius uit, “maar dan kan het nog steeds weggegooid worden. Dan zit je dus in een halve cirkel. En het is een heel ingewikkelde stap om die cirkel compleet te maken. Hiervoor moet je samenwerken met andere ketens in de cirkel.”

7-loops systeem

Om een eerste pilot voor volledig circulaire interieurbouw te testen, besloot Remigius de subsidie circulaire ketenprojecten aan te vragen. Met deze subsidie kon Fiction Factory de hele productieketen bij elkaar brengen om een circulaire pilot op te tuigen, toegespitst op tentoonstellingsbouw voor musea. Om de keten circulair te maken is besloten het 7-loops systeem te gebruiken. Hierbinnen wordt de rol van elke deelnemer opnieuw vormgegeven om bij te dragen aan circulariteit.

Dat betekent dat musea hun ambities bijstellen, ontwerpers minder gaan ontwerpen, dat bouwers minder gebruiken, en dat alles wat er over blijft – ook na de expositie – opnieuw gebruikt kan worden. “We merken nu al,” vertelt Remigius, “dat we hiermee een vraag beantwoorden waar een enorme behoefte naar is. Uiteindelijk hopen we samenwerkingen aan te gaan waarmee we al onze  projecten circulair kunnen maken.”

Meer informatie:

Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Wil je ook samen met andere mkb-ondernemers een circulair project of dienst ontwerpen? Kijk op de website van RVO.

Wil je meer weten over het 7-loops systeem? Klik hier.