Met Arkive voorkomt ondernemer Sinem Tuncer verspilling van cosmetica

.

Binnen de cosmeticaindustrie vindt veel onnodige verspilling en vernietiging plaats. Dit moet anders, dacht ondernemer Sinem Tuncer. Ze wil samen met de sector aan de slag voor duurzamere beauty. Maar de kwestie van verspilling is publiekelijk (nog) niet heel bekend en niemand wilde naar haar luisteren. Totdat ze bij Het Versnellingshuis terechtkwam.

Recyclen, hergebruiken en doneren

Met haar expertise in technologie en data houdt ze de leveringsketen nauw in de gaten en verbindt ze merken, fabrikanten, winkels en marktplaatsen om zoveel mogelijk producten te verkopen. Verder is Arkive bezig met het ontwikkelen van een certificering voor circulariteit en digitale tools voor een meer adequate voorspelling van verkoop. “Consumenten kunnen op de website ook overgebleven producten bestellen met korting. We recyclen en hergebruiken, maar doneren ook. Zo proberen we ook minderbedeelde mensen te helpen.”

“Ik wil overbodige verspilling en vernietiging van cosmeticaproducten zoveel mogelijk voorkomen. – Tuncer

Niemand wilde luisteren

Het was niet makkelijk om de juiste contacten te vinden voor Arkive en Tuncer werkt nog steeds hard aan het overbrengen van haar boodschap. Na een lange, bijna hopeloze zoektocht naar iemand die dit erkende en mee wilde denken kwam Tuncer terecht bij Het Versnellingshuis en het Groene Brein.

“Het Versnellingshuis luisterde niet alleen, maar dacht ook met me mee.” Mede door deze hulp gaf Tuncer een presentatie bij een conferentie over retourlogistiek, spreekt ze op scholen en is haar casus gepresenteerd aan de Duurzame Jonge 100: een lijst van 100 jonge mensen met de meest innovatieve en inspirerende initiatieven, ideeën en start-ups op het gebied van duurzaamheid.

Boodschap aan duurzame ondernemers

Tuncer hoopt dat meer duurzame ondernemers zich gaan richten op onnodige verspilling.  “Alleen de verpakking veranderen is niet genoeg voor een duurzame industrie.” Ze raadt ondernemers aan om mee te doen aan de Week van de Circulaire Economie begin februari en om ook contact op te nemen met Het Versnellingshuis. “Deze beweging was al langzaam aan het openbreken, maar het onderwerp is nog steeds heel gevoelig. In 2022 zal dit zeker groeien en zal er meer aandacht voor komen.”

Het Versnellingshuis helpt bij circulair ondernemen

Meer weten over hoe Het Versnellingshuis jou kan helpen bij circulair ondernemen? Lees meer.