‘Circulair Award’ winnares Shirley Schijvens luidde de laatste dag van de Week van de Circulaire Economie in met een slag op de beursgong van Euronext Amsterdam. Een week met vijf mooie hoogtepunten die tonen hoe ondernemend Nederland anno 2020 de kansen grijpt van een nieuw, duurzaam én economisch model.

1. Stientje van Veldhoven en Frans Timmermans openen de Week van de Circulaire Economie: “Zonder circulaire economie halen we Parijs niet”
Op maandag 3 februari startte de Week van de Circulaire Economie met de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Daar benadrukten minister Stientje van Veldhoven en Eurocommissaris Frans Timmermans het belang van de circulaire economie voor het behalen van de klimaatdoelstellingen uit het Parijs-akkoord. Timmermans zette de Green Deal van de Europese Commissie uiteen: een spoorboekje dat uitstippelt met welke maatregelen Europa in 2030 de CO2-uitstoot met minimaal vijftig procent kan terugdringen.

2. Schijvens en provincie Noord-Holland winnen Circular Awards 2020
Alleen de meest iconische, circulaire projecten van ondernemingen en overheden maken kans op de Circular Awards die werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

De Circular Award Business werd toegekend aan Schijvens Corporate Fashion. Dit familiebedrijf dat in 1863 is opgericht maakt circulaire bedrijfskleding bestaande uit vijftig procent gebruikte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Schijvens mocht op 7 februari de gong luiden op de Amsterdamse beurs Euronext.

De Circular Award Public ging naar de provincie Noord-Holland in samenwerking met dr2 New Economy voor hun pilots rond het hoogwaardig hergebruik van hout. Daarin zijn 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief gesloopt en beschikbaar gemaakt voor hergebruik.

3. De Nieuwe Economie Index: Nederland is 12,1% circulair
Een rapport dat in aanloop naar de Week van de Circulaire Economie werd gepresenteerd toont de stand van de circulaire transitie in Nederland. De Nieuwe Economie Index (NEx) die in opdracht van MVO Nederland werd samengesteld geeft Nederland een score van 12,1% voor circulaire economie. Dit is het aandeel gerecycled materiaalgebruik in ons totale materiaalgebruik. “Daarmee behoren we tot de top van Europa. Ook daar moet natuurlijk nog veel gebeuren, maar we zien om ons heen in ieder geval veel hoopvolle initiatieven in het hergebruik van materialen”, zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. Over repareerbaarheid of levensduurverlenging van producten zijn nog geen goede cijfers beschikbaar.

4. Financieringstool toont bijna honderd opties voor circulair ondernemers
Met activiteit van circulaire ondernemers volgt een vraag naar circulaire financiering. Het Versnellingshuis Nederland Circulair heeft een overzicht gemaakt van alle fondsen, regelingen en organisaties die circulaire ondernemers financieel verder kunnen helpen. Het resultaat: er zijn bijna honderd opties beschikbaar. In een handige online tool zijn deze toegankelijk gemaakt. Met de opening van de Week van de Circulaire Economie door minister Van Veldhoven op de Nationale Conferentie Circulaire Economie is de tool officieel gelanceerd.

5. Versnellingshuis Nederland Circulair! helpt 150 ondernemers in een jaar
Het Versnellingshuis: Nederland circulair! helpt ondernemers met een circulaire businesscase een stap verder. Ondernemers kunnen terecht met vragen over kennis, financiering, wet- en regelgeving en netwerk. Het Versnellingshuis: Nederland circulair! is een samenwerkingsverband van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, MVO Nederland en Het Groene Brein.

Sinds de lancering in februari 2019 heeft het Versnellingshuis: Nederland circulair! zeven ronde tafels georganiseerd, ruim 500 online matches gemaakt, een community gebouwd van ruim 5.000 leden en 150 individuele bedrijven verder geholpen. Ook is het Versnellingshuis: Nederland circulair! drie doorbraakprojecten gestart, waarin ondernemers, overheden en wetenschappers samenwerken om doorbraken te realiseren op Nederlandse schaal met internationale uitstraling. Een van deze projecten, de Dutch Circular Textile Valley, heeft als doel de textielindustrie in Nederland te doen herleven, maar dan circulair.