We willen als Nederland meedingen naar subsidie (met cofinanciering) vanuit de EU. Met een consortium van private en publieke partijen/projecten willen we een aanvraag indienen voor een zgn. LIFE Integrated Project. Initiatiefnemers zijn het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Het Groene Brein en MVO Nederland. Met de subsidieaanvraag willen we zorgen voor een extra versnelling van de transitie naar een circulaire economie. Door Covid-19 is de noodzaak hiertoe extra gebleken, met het falen van de markten van plastic en textiel.
We willen dit consortium inrichten met projecten van partijen die in de praktijk werken aan de circulaire economie en die hierbij verdere ondersteuning kunnen gebruiken. De projecten komen dan in aanmerking voor 60% EU-subsidie voor hun project.
Hieronder lees je een korte toelichting op de subsidiecall, wat voor type projecten we zoeken, hoe je mee kunt doen en wat de voorwaarden zijn.
LIFE Integrated Projects zijn een onderdeel van het EU-subsidieprogramma LIFE, waarbinnen milieu-, klimaat- en natuurprojecten in EU-lidstaten worden gestimuleerd met als doel de EU-doelstellingen te bereiken. Het IP is een programma waarbinnen een aantal projecten moet vallen die bijdragen aan een versneld en kwalitatief robuust bereiken van de Europese doelstellingen, in dit geval op het gebied van afval en circulaire economie.
Indien de subsidie daadwerkelijk gegund wordt, krijgen projecten binnen een IP 60% cofinanciering door de EU (de resterende 40% is voor rekening van de projecten zelf). Een IP als geheel heeft een langjarige doorlooptijd (Nederland beoogt met dit IP 8 jaar) en een omvang van gemiddeld ongeveer 10 miljoen euro (vanuit de Europese Commissie) voor de totale doorlooptijd.
In 2019 is een eerdere poging gewaagd waarbij met veel partijen is samengewerkt om een aanvraag in te dienen. Dat is uiteindelijk uitgesteld. Dit jaar willen we een nieuwe kans wagen. Alle seinen staan op groen!
Ons doel is tot een goed onderbouwd Integrated Project te komen. Daarmee bedoelen we dat:
Projecten die willen meedoen (publiek of privaat) in de LIFE IP subsidieaanvraag moeten daarom voldoen aan een aantal criteria. Hoe dit eruit ziet, lees je verderop onder ‘inhoudelijke criteria’.
Een eerste aanvraag in de vorm van een Concept note moet begin oktober bij de Europese Commissie worden aangeleverd. Inderdaad, dit maakt de planning heel krap:
Wij realiseren ons goed dat het kort dag is, en dat ook nog in vakantietijd. Gezien de criteria en de gevraagde bijdrage in de financiering, gaan wij ervan uit dat we hiermee vooral de al verder uitgewerkte projecten kunnen opnemen: projecten waar al nagedacht is over (onrendabele toppen in) de business case, of waar impact vergroot kan worden met extra budget, of versneld resultaat geboekt kan worden met extra budget, etc.
Als je op basis van bovenstaande en op basis van de inhoudelijke criteria mee wilt doen aan deze call, dan verzoeken we je hierbij om uiterlijk 31 juli je project bij ons in te dienen. Eerdere aanlevering wordt toegejuicht. Eind juli (voor zover mogelijk) /begin augustus zal beoordeling plaatsvinden en eventueel om verduidelijking worden gevraagd. In augustus zullen 1 of enkele sessies worden georganiseerd om geselecteerde projectvoorstellen te finetunen.
De criteria voor de projecten zijn hieronder uitgewerkt. De set criteria werkt als een zeef, met meerdere lagen waar het project doorheen moet. Zie hieronder.
Toelichting op criteria: De criteria gelden cumulatief, afgezien van de laatste ‘laag’ waarbij kan worden gekozen tussen circulair inkopen en gedragsbeïnvloeding.
Te selecteren projecten bouwen voort op het uitvoeringsprogramma CE, en sluiten aan bij de doelen van de Transitieagenda’s CE. De combinatie van de bovenste vier treden van de R-ladder met de gevraagde nadruk op sociale vernieuwing, betekent de facto dat het gaat om vernieuwende projecten die voort kunnen bouwen op bestaande initiatieven (en er niet mee dubbelen), zorgen voor nieuwe impulsen, versnelling en opschaalbaarheid, en zo mogelijk zicht op mainstreaming van deze innovatie (en wat daarvoor nodig is).
Hiernavolgende criteria zijn gericht op sociale innovatie. Hiermee dient te worden gezorgd voor stimulering van de marktvraag en daarmee het sluiten van de ketens, door het effectief tot stand brengen daarvan door een andere manier van (keten)samenwerking, andere business modellen en ander gedrag van actoren in de ketens.
Een voorwaarde is dat projectindieners in hun plan laten zien dat en hoe zij samenwerken met partners in de keten (of ketenoverschrijdend, als dat kan bijdragen) en dat zij aantoonbaar samenwerking aangaan met partners die ondersteunen of aanvullen bij het sluiten van de keten – zoals het borgen van (een deel van) de afzet; het implementeren van een nieuwe business case; het uitwerken van een innovatief concept; het bijdragen in kennis. Transparantie en openheid in de keten is daarbij een voorwaarde.
In deze uitvraag wordt primair gekozen voor het stimuleren van de vraag naar nieuwe businessmodellen ter beïnvloeding van het gedrag van de afnemer. Circulair gedrag moet makkelijker worden gemaakt.
Om een nieuw gedrag te bereiken, dat gericht is op de hoogste treden van de R-ladder, draagt een ander denk-concept bij: ‘van eigenaar naar gebruiker’.
Binnen diverse transitieagenda’s (consumptiegoederen, maakindustrie) wordt al aan dit concept verder gewerkt met concrete pilots en projecten, maar er is een veel grotere boost nodig om deze shift te versnellen.
Andere vernieuwende businessmodellen zijn daarbij niet uitgesloten, mits die hetzelfde doel beogen.
Naderhand kunnen de bevindingen gebruikt worden in campagnes door de overheid en andere organisaties die de consument willen stimuleren tot meer circulair gedrag.
Geïnteresseerde partijen wordt verzocht een zeer kort projectplan aan te leveren van max 2 a4 waarop in ieder geval wordt aangegeven:
Je kunt jouw projectplan aanleveren bij het Versnellingshuis: hallo@versnellingshuisce.nl
Wij kijken uit naar je voorstel!