De (bedrijfs)cateringsector ligt door corona zo goed als stil. En dus ook als jij weer eens naar kantoor gaat, zit een gezamenlijk broodje kaas in het restaurant of de kantine er niet in. Wat je nu wél veel ziet zijn grab-and-go– en afhaaloplossingen. Oftewel: oplossingen waarbij voedsel vanuit veiligheid meerdere malen wordt verpakt in plastic wegwerpverpakkingen. En dat is ongelooflijk zonde. Zeker omdat het ook anders kan, zelfs in coronatijden.

De afgelopen jaren zijn wegwerpverpakkingen steeds minder populair. Begin 2019 keurde het Europees Parlement een voorstel goed dat plastic drinkbekers, voedselverpakkingen voor directe consumptie, wegwerpbestek, borden, rietjes en roerstaafjes vanaf 2021 verbiedt. Dit betekende dat de Nederlandse industrie hard aan de bak moest. Zo ook de bedrijfscatering. Nadat in maart 2020 de wereld op zijn kop kwam te staan lijkt de cateringwereld echter massaal terug te grijpen op allerlei wegwerpverpakkingen. Zijn we de afspraken vergeten? En dat terwijl er tal van veilige en minder vervuilende alternatieven zijn. We zetten er drie op een rij.

 

1. Borg de hygiene in het bedrijfsrestaurant

Verpakkingen hebben een belangrijke functie in het verlengen van de houdbaarheid van een product. En daarmee ook in het terugdringen van de hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid. Echter, het coronavirus kan zich wel verspreiden via verpakkingen en servies. Door bijvoorbeeld een clean zone in te richten in het bedrijfsrestaurant waar bezoekers vooraf hun handen desinfecteren, kan het bedrijfsrestaurant wel gewoon open. Hetzelfde geldt voor de plaatsing van beschermwanden tussen de gasten en het eten. Communiceer als cateraar – en opdrachtgever van die cateraar – actief over wat je doet om ze zich veilig te laten zijn en voelen. Bijkomend voordeel: er zijn veel minder plastic verpakkingen nodig.

 

2. Houd voldoende afstand

Kantoren en bedrijfsrestaurants zijn vaak niet ingericht op een anderhalvemetersamenleving. Wat je nu ziet is dat er afhaalpunten in het pand zijn, waar medewerkers voorverpakte maaltijden afhalen. Het gevolg: veel verpakkingen die na een keer gebruiken in de prullenbak belanden. Deze decentrale oplossingen zijn echter ook zonder wegwerpverpakkingen te realiseren. En wel door gebruik te maken van retouremballagesystemen en ophaalwagens voor porceleinen servies. Doordat mensen zo dichter bij hun werkplek eten, zijn servies en herbruikbare verpakkingen eenvoudig terug te brengen naar een aangewezen afhaalpunt.

 

3. Maak het rendabel voor iedereen

De bezetting op de kantoren is lager en zal dat voorlopig blijven. De vraag is dan natuurlijk wanneer het rendabel is om weer een bedrijfsrestaurant te openen. En in welke vorm. Dit is een taak voor cateraars en opdrachtgevers om samen te bepalen. Er zijn gelukkig wél mogelijkheden om efficiënter te werken. Zo kunnen werknemers bij het vooraf boeken van een werkplek meteen een lunch boeken en een plaats en tijdstip kiezen. De cateraar kan hierdoor het assortiment versmallen, gerichter bestellen en zo minder afval creëren. Dit bespaart bovendien kosten en tijd voor de bereiding van gerechten.

Zelfs in coronatijd zijn er dus volop mogelijkheden om het gebruik van wegwerpverpakkingen te voorkomen. Neem als opdrachtgever je verantwoordelijkheid en ga in gesprek met jouw cateraar richting een oplossing. Samen zorg je zo voor een kantoor dat fungeert als een veilige en duurzame ontmoetingsplek. Juist deze tijd biedt een kans om bestaande duurzaamheidambities versneld te realiseren. Je medewerkers verwachten een nieuw normaal, ook qua catering. En zonder wegwerpplastic.

De gedeelde punten in deze blog zijn opgehaald tijdens een rondetafel bijeenkomst gefaciliteerd door het Versnellinghuis waar deelnemers bij aanwezig waren vanuit ABN AMRO, RVO, Arcadis, Heyday, Provincie Zuid-Holland, TU Delft, PWN, Hutten Catering, Albron, ISS, Vermaat, Kennis Instituut Duurzaam Verpakken, Smaackmakers en Sensz.

Hulp nodig bij het realiseren van jouw (circulaire) ambities of wil je bij een volgende rondetafel ook meedenken? Dien dan een aanvraag in of neem direct contact op.