• Moonshot 7: Circulaire plaatmaterialen

Circulaire plaatmaterialen

Jaarlijks bieden we in Nederland 700 kiloton behandeld en onbehandeld plaatmateriaal als houtafval aan de afvalverwerkende bedrijven aan. Veruit het grootste aandeel daarin bestaat uit B-hout. Deze stroom wordt echter nog maar beperkt hoogwaardig benut. Vaak is behandeld plaatmateriaal beplakt of behandeld met niet-biologisch afbreekbare materialen.

Wat houdt dit Moonshotproject in?

In dit project ontwikkelen bedrijven uit de sector een actieagenda voor het circulair produceren, gebruiken en verwerken van plaatmateriaal. Enerzijds gericht op onderzoek naar recyclingtechnieken, anderzijds op toekomstgericht ontwerp (ECO-design). We kijken naar het huidige plaatmateriaal en de inzameling, logistiek en technieken om zo veel mogelijk circulaire grondstoffen terug te winnen.

De helft van de B-houtstroom bestaat uit spaanplaat. Aangescherpt beleid en sectorale afspraken moeten ervoor zorgen dat dit meer te recyclen is. Voor de andere houtfracties kijken we of thermochemische recycling een oplossing biedt. Bij ECO-design komen zaken als nieuwe verbindingstechnieken, ecologisch-vriendelijke materialen en andere businessmodellen aan bod om in de toekomst meer waarde te bieden. Plaatmaterialen is een van de icoonprojecten van de Transitieagenda Consumptiegoederen.

Dit project startte in 2020 en betrekt onder meer producenten van plaatmaterialen, verwerkers van plaatmateriaal (meubel- en interieurbouw), afvalinzamelaars, recyclers, kennisinstellingen en de branchevereniging CBM.

Zelf aan de slag? Via de knop hieronder vind je informatie hoe je een Moonshot indient.

Moonshot indienen

Meer achtergrondinformatie over dit project

Roadmap CBM voor plaatmaterialen.

Versnellingshuis gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren